Aubergine er ikke den mest brukte grønnsaken her hjemme. Enkelte kan ikke fordra den, men da kan det hende de har smakt den feil tilberedt.

Blir aubergine behandlet for lenge blir den veldig bløt i konsistensen, og er den varmebehandlet for kort har den en svampaktig merkelig konsistens. Riktig tilberedt aubergine derimot kan bli et skikkelig festmåltid!

Unngå bitterstoff i aubergine

Aubergine inneholder bitterstoffer som gjør at den må varmebehandles. Man kan gjøre aubergine mindre bittert ved å drysse litt salt på snittsiden og la det ligge i 15 minutter. Skyll eller tørk av væsken som pipler ut.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Visste du at grønnsaker og frukt kan ha bakterier på skallet som kan gjøre deg syk? Sjekk disse vaskerådene for frukt, grønnsaker og bær, så unngår du smitte på kjøkkenet.>>

Aubergine er populær i Østen

I østen er bruken av aubergine utbredt, men den er også mye brukt i sør-Europa hvor den gjorde sitt inntog på 700-tallet. Det skilles mellom to typer.

Den store, runde typen vi får i butikken her og asiatisk aubergine som har fasong og størrelse som en banan. Aubergine kommer i flere fasonger og farger, men denvanligste har mørk fiolett skall.  

Aubergine er en selvskrevet ingrediens i fransk ratatouille, i gresk moussaka og i Siciliansk caponata med tomater. Men også i japan er aubergine mye brukt. Den får da gjerne følge med umamirike smaker, og gjerne miso (en fermentert bønnepaste).

Japansk aubergine

Denne enkle, men smakfulle retten, er inspirert av retten Nasu Dengaku. I steden for å bruke miso lager vi en norsk vri på glazen med plomme. Prøv også ut glazen sammen med svinekjøtt!

Aubergine som er tilberedt riktig smaker helt fantastisk. Oppskrift på bakt aubergine med deilig glaze av plommer.

Bakt aubergine med plommeglaze smaker kjempegodt sammen med ris og salat.

Bakt aubergine med plommeglaze

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 middels store auberginer
  • 4 ss nøytral olje
  • 2 bunter reddik
  • 1 stor fennikel
  • 2  agurker
  • 2 dl riseddik
  • 2 ts sukker
  • 2 ss sesamfrø
  • 2 vårløk
  • 4 ss koriander

Glaze:

  • 8 små plommer
  • 4 ss raspet ingefær
  • 8 ss honning
  • 4 ts ristet sesamolje
  • 1 dl soyasaus
  • 2 ss riseddik
  • 1/2 ts nykvernet pepper

 

 Slik gjør du:

  1. Lag glaze til auberginene ved å koke sammen alle ingrediensene i 10 minutter. Jevn med en stavmikser til en glatt saus. Kok inn til du har en tjukk konsistens.
  2. Del auberginene i to, og lag ruter i kjøttet. Pass på å ikke skjære gjennom skinnet.
  3. Varm olje i en panne og stek auberginene på begge siden til de er gylne og myke. Legg dem over i en ildfast form og pensle glazen over. Stekes under grillelementet ved 225 grader i 5-10 minutter. Pass på så det ikke svir seg.
  4. Kutt reddik, fennikel og agurk i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin. Knyst vannet ut av agurken. Rør ut riseddik og sukker, og hell over grønnsakene.
  5. Server auberginene med salaten og kokt ris. Topp med finsnittet vårløk, sesamfrø og koriander.