

Vi er mer opptatt av grønnsaker enn noen gang. Vi vil bli mette uten kjøtt, men hvordan?
Svaret er å erstatte kjøtt i våre gamle favoritter med grønnsaker og mettende gryn som couscous, bulgur eller byggryn.
<<ØNSKER DU EN SUNN ERSTATNING FOR RIS? Her er det nye, norske superkornet!>>
På 1970 og -80-tallet var bakte paprika med kjøttdeig og ris en stor hit. Fremdeles serveres denne retten på restauranter rundt om i verden.
Her i Norge har bakte paprika gått litt i glemmeboken - kanskje er det på tide å modernisere klassikeren?
<<Hvis du ønsker å spise mer vegetarmat, kan du prøve denne mettende vegetarsalaten. Den inneholder nemlig en genial kjøtterstatning.>>
Bakte paprika i hele verden
I Baskerland i Nord-Spania får du en versjon av bakt paprika med enten oksekjøtt, manchegoost eller torsk i kremete bechamel-saus. Denne retten heter pimientos rellenos.

I den østlige delen av Middelhavet spiser man Dolma. Det er paprika, tomater eller vinblader som fylles med ris, krydder, grønnsaker og kjøtt.
Også utenfor Europa du finner du varianter av bakte paprika; I Mexico fyller de paprika med ost og kjøtt før de friteres. I USA gratineres de med brødkrummer og ost på toppen.
I India baker de paprika med kjøtt, poteter, løk og masse krydder. Der heter retten Bharvan Mirch.
Erstatning for ris

Ris brukes tradisjonelt i fylte paprika, men vi er vel enige om at retroretten trenger en ørliten makeover, er vi ikke?
Har du aldri prøvd couscous før, kan vi anbefale deg å bruke den som erstatning for ris og potet til kjøtt, fisk eller salater. De små kornene er laget av durumhvete og de tar kort tid å tilberede.
Dessuten er couscous super å blande med gode smaker som krydder og nøtter.
Paprika med masse krydder og smak
Den originale paprikaretten er mild og litt anonym. Her får du en helt ny og smakfull versjon som får smaksløkene dine til å danse av fryd.
Krydderblandingen henter inspirasjon fra Nord-Afrika og Midtøsten; med både spisskummen, kardemomme, koriander og ingefær.

Prøv en vegetarvri på 80-tallsklassikeren bakt paprika.
Bakte paprika anno 2016
Dette trenger du til fire personer:
- 4 røde paprika
- 1 ts flaksalt
- ¼ ts kvernet pepper
- ½ ts malt koriander
- ½ ts malt spisskummen
- ½ ts malt ingefær
- ½ ts malt kardemomme
- ½ ts malt paprika
- 3,5 dl couscous
- Extra Virgin olivenolje
- 100 g usaltede pistasjnøtter, grovhakket
- 1 grønn chili, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 1 stor løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, presset
- 2 ss frisk koriander, finhakket
- 1 ss frisk mynte, finhakket
- 1 gul squash, i små terninger
Slik gjør du:
- Del paprika i to på langs. Fjern kjernehuset men la stilken sitte på. Sett dem på en bakeplate. En av paprikaene skjæres i små terninger.
- Fres løken og hvitløken i en panne med litt olivenolje. Tilsett squashen og stek noen minutter.
- Kok couscous som anvist på pakken. Tilsett krydderne, nøtter og løkblandingen. Bland inn chili, paprika og urter.
- Fyll hver halve paprika med couscous- og grønnsaksmiksen. Hell litt olivenolje over hver paprika.
- Sett i ovnen på 180 grader (forvarmet) i 15-20 minutter.
- Server alene eller sammen med godt brød og deilig olivenolje.
Kilde: Wikipedia