Basilikum

 • Latin: Ocium basilicum
 • Engelsk: Basil
 • Fransk: Basilic

Basilikum er en populær krydderurt som kan brukes i utallige matretter. I tillegg skal selve urten og de eteriske oljene som utvinnes fra den ha medisinsk effekt mot en rekke plager og sykdommer.

Basilikum i potte

I de fleste dagligvarebutikker finner du grønn basilikum, men det finnes også rød basilikum, sitronbasilikum, thaibasilikum og kanelbasilikum.

Som regel får du kjøpt krydderurten avskåret eller i potte. Basilikum stå en stund i potten på kjøkkenbenken, men det er viktig å vanne den regelmessig. La den gjerne stå i en skål med litt vann, så tørker ikke urten ut. 

Økologiske krydderurter hos Coop Mega.

Coop Mega satser på økologi, og har alltid et stort utvalg av friske krydderurter fra Änglamark-serien. Alle krydderurtene hos Coop Mega er økologiske.

<<LES OGSÅ: Synes du det er vanskelig å holde liv i krydderurtene dine? Her er de beste tipsene for å lykkes med krydderurter.>>

Bekjemper dårlig ånde

I tillegg til at basilikum setter en spiss på maten, har det også blitt brukt som medisin gjennom flere århundrer. Folk har drukket basilikumte mot alt fra innvollsparasitter til depresjon og hjerteproblemer.

Basilikum inneholder eteriske oljer som kan hjelpe mot dårlig ånde.

Basilikum og andre krydderplanter har høyere innhold av antioksidater enn de fleste grønnsaker og bær, viser en norsk-japansk studie. Over 100 krydderurter ble vurdert, og tørket basilikum kom svært godt ut av det med hensyn til antioksidantnivået.

Basilikum har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Planten er også en kilde til vitamin C,  kostfiber, kalium og magnesium.

Slik bruker du basilikum

Basilikum passer til de aller fleste matretter. Den er god i salater, grønnsaksretter, sauser, marinader og både til fisk og kjøtt.

Krydderurten brukes ofte i det itaienske kjøkken, og er den viktigste bestanddelen i pesto. Frisk basilikum egner seg dårlig til koking, og bør tilsettes rett før servering i varme retter. Basilikum brukes ofte som krydder på pastaretter og i klassisk tomat- og mozzarella-salat.

Basilikum skal være frisk i fargen og ha hele, sterktduftende blader. Dersom bladene er sorte, tyder dette på at planten har kuldeskade.

Kilder: Frukt.no, tandbud.dk

Oppskrift på spagetti med cherrytomater og basilikum.

Dette er en enkel pastarett hvor det er viktig å bruke gode råvarer. Velg gjerne de ekstra smaksrike pikkolotomatene fra Coops Smak forskjellen-serien.

 

Spagetti med cherrytomat og basilikum

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 300 g spagetti
 • 400 g cherrytomater
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 ansjosfileter
 • 1 neve frisk basilikum
 • 1 dl god olivenolje
 • 1/2-1 ss sukker
 • salt og pepper
 • parmesan til servering

 

Slik gjør du:

 1. Kok opp vann og kok pastaen etter anvisning på pakken.
 2. Varm en stekepanne. Del tomatene, hakk basilikum og finhakk hvitløk og ansjos.
 3. Fres hvitløk og ansjos i olje i pannen 1 minutt. Tilsett tomater, sukker og halvparten av basilikumen. Fres et par minutter. Krydre med salt og pepper.
 4. Ha den nykokte pastaen i pannen, hell over resten av oljen og dryss over frisk basilikum. Server med nyrevet parmesan og brød til.