For dem som ikke vil eller kan plukke blåbær selv, er det også mulig å kjøpe dem i butikken, enten ferske eller fryste.

Du får blåbær i to varianter; såkalte hageblåbær, som er store bær dyrket på busker og de vanlige skogsblåbærene fra lyngen.

Hageblåbær er større, ofte litt søtere og har mildere aroma enn de små skogsbærene.  Fruktkjøttet til hageblåbærene er blekgrønt og har ikke den karakteristiske lilla fruktsaften som skogsbærene har.

<<LES OGSÅ: Visste du at importerte bær, grønnsaker og frukt kan inneholde bakterier som kan gjøre deg syk? Med disse enkle tipsene rengjør du bær, frukt og grønnsaker riktig.>>

Trives i naturlig skog

Blåbærplanten trives i granskog med små bregner, lave urter og lyng.  Aller best liker blåbær seg i naturlig skog med litt lys da andre planter gjerne overtar hvis det blir for mye lys. Blåbær vil som regel heller ikke gro like godt på plantefelt.

Blåbær er en antioksidantbombe

Blåbær er kjent som en skikkelig antioksidantbombe. Antioksidantene vitamin E og vitamin C bidrar henholdsvis med å beskytte cellene dine mot oksidativt stress, styrke immunforsvaret og øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Videre inneholder blåbær folat og kostfiber. I folkemedisin har blåbær blant annet vært brukt for å stoppe diaré.  

Blåbær i Asia

Det er ikke bare her i Norge vi mesker oss med blåbær. Skogsblåbær er vanlig i store deler av Europa, kun med unntak av området rundt Middelhavet.

Planten er også ganske vanlig nord i Asia, og helt sør på Grønland. I Nord-Amerika er det de store hageblåbærene som er mest vanlige.

Slik bruker du blåbær

Blåbær smaker kjempegodt naturell, enten rett fra busken eller fra en skål. I tillegg smaker de ypperlig i fruktsalater, paier, kaker, muffins, smoothies, som grøt og på pannekaker. Det er også mange som lager saft, syltetøy og geleer av bærene.

Uansett om det er skogsblåbær eller hageblåbær du har i kjøleskapet, er det greit å være klar over at holdbarheten er begrenset. Putt derfor bærene i fryseren dersom du ikke rekker å bruke dem i løpet av noen dager.

Sesong

Blåbærsesongen i Norge er i juli og august. Du får kjøpt ferske blåbær hos Coop mega hele året.

(Kilder: Wikipedia, frukt.no, Naturvernforbundet)

Grov salat med spelt og blåbær

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 2 ½ dl perlespelt eller couscous
 • 4 ss mandler

 • 100 g ruccola
 • 100 g friske blåbær

Dressing:


 • 2 ss olivenolje
 • 1 ts flytende honning
 • 50 g fetaost
 • saft fra ½ sitron
 • salt og pepper

Slik gjør du:

 1. Skyll speltkjernene (eller couscousen)
 2. og kok dem i lettsaltet vann i ca. 10 min.
 3. Rist mandlene i en tørr, varm panne til de får litt farge. Ta dem ut av pannen og grovhakk.
 4. Hell den ferdigkokte spelten i en sil. Skyll ruccola og blåbær, og vend det sammen med den avkjølte perlespelten.
 5. Pisk olivenolje og honning godt sammen, og smuldre deretter feta. Rør sitronsaft, salt og pepper i dressingen, og fordel den over salaten.
 6. Dryss over hakkede mandler, og smak salaten til.