Anette Hjerde spiser salat.Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

Anette Hjerde nyter vårens første hjemmedyrkede salat.

I hagen til Anette Hjerde på Nesodden har vårens første grønnsaker og salater for lengst tittet fram i pallekassene. Allerede i begynnelsen av mai har spinatbladene rukket å bli irrgrønne og crispy og de første reddikene er blitt store og røde.

Hemmeligheten bak denne tidlige grønnsaklykken er en god dose hageiver kombinert med supernæringsrik matjord. 

Anette lager nemlig sin egen matjord, av familiens matavfall, på sitt eget kjøkken.

Enkelt fortalt er bokashi en komposteringsmetode hvor man tilsetter effektive mikroorganismer i matavfallet, som gjør at maten fermenterer istedenfor å råtne. Derfor lukter det ikke vondt, bare litt syrlig.

Bokashi ble utviklet av en japansk landbruksprofessor på 1980-tallet. Han forsket egentlig på jordforbedring, men oppdaget at de naturlige Effektive Mikroorganismene (EM) han forsket på, også er supre til å kompostere matavfall.

LES OGSÅ: Derfor skal du velge økologisk

Bokashidyrket reddik. Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

I varmbenken til Anette er allerede pak choy, ruccola, spinat, reddiker, issalat, beteblader og bataviasalt spiseklare.

Næringsrik matjord

Anette Hjerde begynte å interessere seg for kompostering da familien flyttet tilbake til Nesodden etter noen år i London. Hun ønsket å finne en miljøvennlig metode for å håndtere matavfallet – og var lei illeluktende og overfylt søppelkasse om sommeren.

Hun fant løsningen i bokashi, og sammen med to andre er Anette i dag norsk importør av bokashiutstyr og driver nettbutikken og bloggen bokashinorge.no.

- Du kan kompostere all slags mat, bortsett fra suppe og annet flytende, i bokashibøtta. Bortsett fra eggeskall, kyllingbein og avokadoskall, som tar litt ekstra tid å kompostere,  vil alt bli til jord på  3-6 uker når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord som holder minst 15 grader, forklarer hun, og viser fram den fete, mørke matjorda:

-  Denne jorda er så næringsrik og full av gode mrober som bidrar til et fabelaktig mikroliv i jorda og trekker til seg masse meitemark. Det er helt topp for plantene.

Bokashijord med meitemark. Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

Bokashijorden er næringsrik og full av gode mikrober; den tiltrekker seg masse meitemark. Det er gode nyheter for kjøkkenhagen.

Grønn bølge

I Danmark har urban dyrking lenge vært et fenomen. Nå er denne trenden kommet for fullt til Norge. Folk vil dyrke sine egne grønnsaker, og utnytter den plassen de har; enten det er en stor hage, i bakgården, på taket eller i vinduskarmen.

Interessen for bokashi i Norge har vokst raskt etter at nettbutikken åpnet 15. september i fjor. Anette Hjerde tror på at bokashi har truffet tidsånden godt.

- Det er mange som har lyst til å dyrke mat selv. Med bokashi får du prima kompostjord raskt, og kan følge hele prosessen fra mat til jord, og til vekst av ny mat igjen. I tillegg er det mange som ønsker å håndtere matavfallet sitt på en miljøvennlig og kortreist måte. Og det blir ikke mer kortreist enn dette, sier Anette Hjerde.

LES OGSÅ: 10 tips for å få mindre matavfall

Slik bokashi-komposterer du

1. Du trenger to lufttette bøtter med lokk + bokashistrø for å starte. Legg dagens matavfall bokashi-bøtta én gang per dag og strø på 2 ss bokashistrø per liter matavfall. Bokashistrø er hvetekli som er innsatt med vann, sukkerrørmelasse og effektive mikroorganismer ( melkesyrebakterier, fotosyntesebakterier og gjærsopp).

Bokashibøtte, bokashistrø og boks til matavfall. Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

Dette er alt du trenger: 2 bøtter med tett lokk, bokashistrø og en boks til å samle matavfallet i løpet av dagen. Bokashi lukter ikke vondt, derfor kan det godt stå på kjøkkenet.

2. Legg på lokket, og la bøtta stå innendørs. Bokashi lukter ikke vondt, så du kan gjerne ha den stående på kjøkkenet.

3. Etter cirka to uker bøtta er full ( gjelder for en familie på fire).

Matavfall i bokashibøtte. Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

Bokashi lukter ikke vondt, så bokashibøtta kan derfor gjerne stå på kjøkkenet.

4. La deretter bøtta stå og ”hvile” i to uker, mens mikrobene jobber og du fyller bøtte nummer to.

5. Hvis du investerer i bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, kan du hver 3.-5. dag tappe ut væsken som danner seg i bunnen av bøtta. Denne bokashivæsken er konsentrert flytende gjødsel, som du kan tynne ut med vann 1:100 og bruke på potteplanter eller i hagen. Har plantene fått plantelus, kan du blande ut bokashivæsken 1:1000 og sprute på planten.

Bokashivæske tappet fra bokashibøtten. Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

Boakshivæsken du tapper fra bokashibøtta er super gjødsel til planter både inne og ute.

6. Etter to uker tømmer du innholdet av bokashibøtta enten rett i jorda, i en kasse med litt jord inne eller ute, i et par pallekarmer som står rett på bakken eller i en litt tykk søppelsekk med litt jord i. Bland bokashien godt med vanlig jord og topp med cirka 10-15 centimeter jord over. Cirka like mye vanlig jord som bokashi blir bra. Kassa eller sekken bør ikke være lufttett, dropp gjerne lokk: med 10–15 cm jord oppå lukter det ingenting. Du kan eventuelt legge et håndkle, teppe eller en presenning løst over. Hvis jorda i ”jordfabrikken” holder minst 15 grader inne eller ute, vil du etter bare 3-6 uker ha fantastisk jord til blomster og planter.

LES OGSÅ: Slik får du krydderurtene dine til å vare lenger

Lag din egen jordfabrikk

Har du en gammel kompostbinge i hagen, kan den bli en utmerket jordfabrikk. Du kan også bruke plastkasser, trekasser (med eller uten bunn) eller søppelsekker, prosessen er den samme:

Start med litt jord i bunnen, hell den ferdiggjærede bokashibøtta fra kjøkkenet oppi og hell over vanlig jord (bruk gjerne den enkleste og billigste jorda du finner). Du kan godt la jordfabrikken stå ute om vinteren; det gjør ingeting om alt sammen fryser – selv om det ikke blir jord før til våren.

Fyll bokashi og jord lagvis i kassa eller sekken gjennom vinteren, bland jord og boakshi og ha alltid et lag med vanlig jord på toppen. Bokashiprosessen krever en viss temperatur for at omdanningen til jord skal begynne, så det vil ikke skje noe i bingen før jorda blir rundt 15 grader varm. Men når våren kommer, får du flott kompostjord veldig raskt, uten at du behøver å foreta deg noe. Bokashi trenger ingen oppfølging.

LES OGSÅ: Lær deg fermentering - og lag trendretten kimchi 

Vårsalatblader og tidlige grønnsaker smaker supergodt i en salat. Her får du Anettes vårsalat med spinatpesto:

Anettes vårsalat med hjemmedyrkede salatblader. Bokashi er kjøkkenkompostering som håndterer matavfallet ditt på en miljøvennlig måte og gir prima matjord? Sjekk hvordan du kan bruke bokashi.

Anettes vårsalat består at friske, sprø blader av vårsalat, reddiker og spirer.

Anettes vårsalat med spinatpesto

 • 300 g pasta, gjerne farfalle
 • 100 g fetaost, i biter
 • 100 g parma- eller serranoskinke
 • diverse grønne salatblader
 • spirer av grønne linser
 • reddiker

 

Spinatpesto:

 • 150 g spinat
 • 1 dl olivenolje blandet med litt vann og sitronsaft
 • 1 fedd hvitløk
 • en god neve parmesan
 • 50 g pinjekjerner
 • salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Lag pesto: Bland alt i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt pesto.
 2. Kok pasta og bland denne med pestoen.
 3. Fordel smuldret fetaost og skinke over og server sammen med salatblader, spirer og reddiker.