Bringebær

 • Latin: Rubus idaeus
 • Engelsk: Raspberry
 • Fransk: Framboises

Bringebær er en busk i rosefamilien. Vilt vokser bringebær gjerne i såkalt forstyrret skog, som er skog der det har vært gjort inngrep som veibygging eller kvisting. bringebær trives også på holmer, i strandsonen og nær tregrensen.

Svarte og hvite bringebær

Opprinnelig stammer bringebærplanten fra Midt-Asia, og den kom til Norge først på begynnelsen av 1700-tallet. Her i landet skiller vi gjerne mellom villbringebær, som vokser fritt i naturen, og hagebringebær.

Villbringebærene er mindre enn hagebringebærene, og de har en sterkere bringebærsmak. Bærene du kan kjøpe hos Coop Mega er hagebringebær.

Bringebær finnes for øvrig både i svarte, gule, hvite og oransje varianter, men her i landet er det de røde som er mest vanlige.

Næringsinnhold i bringebær

Den gode smaken er ikke eneste grunn til å spise bringebær. Bærene er også er en god kilde til vitamin C og har et høyt innhold av kostfibre.

Bringebær i urtemedisin

Bringebærplanten brukes i tillegg i urtemedisin, men da er det primært bladene som benyttes. Bladene skal plukkes på forsommeren av årsskuddene eller de fruktbærende skuddene og deretter tørkes og knuses. Pass på at planten ikke er sprøytet.

Bladene kan så enten brukes alene i urtete eller sammen med andre, og skal blant annet ha virkning mot diaré, kraftige menstruasjonsblødninger, menstruasjonskramper, svangerskapskvalme, forkjølelse, feber og influensa.

Slik brukes bringebær

Mange vil nok mene at bringebær er aller best slik de er, gjerne sammen med litt vaniljesaus eller is, men bruksområdene er egentlig veldig mange. Bringebær er for eksempel kjempegodt som fyll i kaker, i fruktsalater eller sammen med frokostblanding og melk. Bærene passer også godt som tilbehør til spekemat, i salater og i smoothie.

<<LES OGSÅ: Bringebær er utrolig godt som mousse i kake. prøv denne bringebærmoussekaken med sjokoladekrem.>>

Husk at selv om bringebær skal oppbevares kaldt, er det viktig å temperere dem før servering for å få frem smak og aroma.

Holdbarheten er ganske begrenset og bærene bør fryses hvis de skal oppbevares mer enn ett døgn. Sjekk at bærene er tørre utenpå, men likevel saftige. Dette er et tegn på at de er friske.

Sesong

Den norske bringebærsesongen varer fra midten av juli til midten av august. Du får kjøpt importerte, ferske bringebær hele året hos Coop Mega.

Hvorfor ikke lage denne deilige bringebær-desserten neste gang du har gjester (eller bare har lyst på noe godt):

Bringebær smaker sommer - hele året. Se alt det gode du kan lage med bringebær. Oppskrift på bær-trifle med vanilje og bringebær.

Bringebær er nydelig sammen med vanilje og kakebunn.

(Kilder: frukt.no, Urtekilden, Wikipedia, NRK)

Bær-trifle med vanilje, blåbær og bringebær

Dette trenger du til 2 personer:

 • 6 gelatinplater
 • 5 dl ferdig vaniljesaus
 • 3 dl kesam vanilje
 • revet skall og saft fra ½ sitron
 • 200 g frosne blåbær
 • 200 g frosne bringebær
 • 4 ss sukker
 • 1 ferdigkjøpt sukkerbrød

Slik gjør du:

 1. Legg gelatinbladene i kaldt vann i ca. 5 minutter.
 2. Visp vaniljesausen kraftig og vend inn vaniljekesamen forsiktig.
 3. Klem ut vannet fra gelatinbladene og smelt dem i sitronsaften i en liten kjele på svak varme. Avkjøles litt før den røres inn i vaniljesausen.
 4. Rør inn de frosne bærene, sitronskall og sukker.
 5. Lag små sirkler av sukkerbrødet med et stort glass og lag minikaker oppi et annet glass ved å legge sukkerbrød og mousse lagvis. La det hele stivne i kjøleskap natten over. Pyntes med ferske bær før servering.