Miljøvennlig tomatproduksjon

Alle Wiig Gartneri sine produkter blir produsert med omtanke for miljøet. De har Norges nest største veksthusanlegg.

Mye av produksjonen foregår på Miljøgartneriet, hvor de blant annet utnytter spillvarmen og CO2 fra nabobyggene til å varme opp veksthusene.

Den miljømessige gevinsten av dette er at gartneriet slipper å produsere eller kjøpe egen CO2, mens nabobedriftene blir tilnærmet utslippsfrie.

Piccolotomaten er en ekstra sødmefull, aromatisk og sprø liten tomatsort som dyrkes eksklusivt på Wiig gartneri på Jæren. Her er vekstforholdene for tomater optimale, faktisk like gode som i sydlige strøk.

- Kystklimaet på Jæren gir stabil temperatur og mye lys, som er viktig for utviklingen av smak og kvalitet, forklarer gartner og tomatgründer Kåre Wiig.

En annen fordel med norske tomater er de høstes når de er modne, i motsetning til de sydlige tomatene, som plukkes grønne og modnes i transport.

Vinner-tomaten

Piccolotomat inngår i Coops Smak forskjellen-serie, og det er ingen tvil om at denne tomaten er ekstra god.

Piccolotomaten ble i 2014 kåret til årets beste grønnsak i kategorien «Årets det grønne – naturelle» i Det Norske Måltid.

Den smakfulle tomaten fra Wiig gartneri har vært på markedet siden 2008 og på seks år er omsetningen tidoblet. Coop selger nå utrolige 400 tonn av denne runde, lille delikatessen hvert år.

Kåre Wiig og Wiig gartneri har enerett på dyrking av Piccolotomat i Norge, og alt han produserer blir levert eksklusivt til Coop (med unntak av de 15-20 tomatene han spiser selv hver dag, da)

Piccolotomater er sprø, søte og norske! Lag deilig pai av butterdeig, chevre og tomater i kveld. Oppskriften er superenkel.

Butterdeigpai med tomater og chevre er superenkel snacks. Bruk gode Piccolotomater, så får paien ekstra saftig o.g god smak

Unike vekstforhold 

Piccolotomatene dyrkes fram i moderne veksthus for å gi plantene det beste stellet og den beste smaken. Wiig Gartneri har funnet fram til en unik kombinasjon av lys, temperatur, vann og gjødsel for å få det beste resultatet.  

Det er ikke bare piccolotomat fra Wiig gartneri som er populært hos Coops kunder. Omtrent 200 tonn snackpaprika, en avlang og litt søtere paprikatype, blir levert til Coop hvert år.

Både Coop ’Smak forskjellen’ Piccolotomat og snackpaprika er dyrket på en miljøvennlig måte.

-Det brukes minimalt med sprøytemidler, og skadedyr bekjempes på en naturlig måte ved at det settes ut små nyttedyr som rett og slett spiser dem. En praktisk og miljøvennlig løsning, sier Wiig.

Miljøvennlig tomatproduksjon

Alle Wiig Gartneri sine produkter blir produsert med omtanke til miljøet. De har Norges nest største veksthusanlegg. Mye av produksjonen foregår på Miljøgartneriet, hvor de blant annet utnytter spillvarmen og CO2 fra nabobyggene til å varme opp veksthusene. Den miljømessige gevinsten av dette er at gartneriet slipper å produsere eller kjøpe egen CO2, mens nabobedriftene blir tilnærmet utslippsfrie.)

Tomatbondens beste tips

Piccolotomat er kanskje best "au naturel", som snacks, i salat eller i matpakken. Men tomatbonde Kåre Wiig har noen gode tips.

 1. Ikke kast godt modne eller overmodne tomater! Disse passer utmerket å tørke i ovnen. Del dem i to og legg dem utover et stekebrett med skinnsiden ned. La tomatene tørke på 55-60 grader varmluft med døren på gløtt til de får konsistensen som soltørkede tomater.
 2. Lag tomatpesto av tørkede tomater istedenfor basilikum. Bland tørkede tomater, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og god olivenolje med en stavmikser.
 3. Lag tomatsuppe av de overmodne tomatene. Lag en mos av godt modne tomater  med stavmikser. Fres løk i en gryte, og kok tomatene i ca. 10 minutter. Smak til med kyllingbuljong, salt, pepper og litt sukker for å balansere syren. Tilsett gjerne litt chili også.
Butterdeigpai med tomater og chevre.

Piccolotomatene er så smakfulle og søte at de gjerne kan være måltidets stjerne, som i denne butterdeigspaien med chévre og tomater.

Hvorfor ikke lage noe godt med Piccolotomater i kveld? Lag en deilig pai av butterdeig - sprøtt og godt - og fantastisk kombinasjon med søte tomater og myk chevre.

Butterdeigpai med tomat og chevre

Dette trenger du til 4 personer:

 • 4 plater butterdeig
 • 1 pk piccolo-tomater, delt i to
 • ca 200 g chevre
 • 2 stilker timian
 • 2 stilker oregano
 • olivenolje

 

Slik gjør du:

 1. Fordel chvere og tomater på butterdeigbunnen og klipp over urter (timian og oregano). Sprinkle over litt olivenolje.
 2. Stek i ovnen ved 220 grader i 20 minutter til butterdeigen er gyllen.