Gullbygg Middagsbygg er bygg som blir dyrket her i Norge, nærmere bestemt ved over 50 gårder i Østfold.  Ifølge Norsk Matbygg AS, som promoterer norsk, kortreist matbygg, er de nye byggsortene på markedet foredlet fram med tanke på høyt innhold av næringsstoffer, positive helseeffekter og god smak.

Byggsorten heter nakenbygg og er en sort hvor kornet mister skallet under treskingen. Man mister altså ikke noe mer, hele kjernen med alle næringsstoffene vil være intakt.

Bygg kan erstatte ris

Den runde og milde smaken gjør at vi kan bruke bygg slik vi bruker ris. Selvfølgelig er en risotto med bygg -”byggotto”- kjempegodt, i tillegg kan bygg brukes i supper og salater, grøt og riskrem. I hamburgere og paier. Eller bare som tilbehør til kjøtt, fisk eller fugl.

<<LYST PÅ VEGETARMAT? Her er 5 digge burgere uten kjøtt.>>

Verdens eldste kulturplante

Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn har bygg blitt dyrket i over 10 000 år, og her i landet har vi brukt bygg til både hverdags og fest i flere århundrer, frem mot første del av 1900-tallet. Etter den tid er bygg først og fremst brukt til dyrefôr og ølbrygging.

Heldigvis ser vi nå starten på bruk av bygg i matlaging igjen.

<<LES MER OM HVORDAN DU KAN BRUKE BYGGKORN HER >>

Bygg er sunt korn

Bygg kan nemlig være en god kilde til antioksidanter. Bygg inneholder mye antioksidanter sammenliknet med andre korn. Innholdet av antioksidanter i bygg kan faktisk måle seg med innholdet i blåbær. 

Faktisk skårer Gullbygg Middagsbygg høyest på fiberinnhold i en forbrukertest utført av ernæringsfysiologene hos Bramat. Middagsbygg fikk terningkast seks. De andre råvarene som ble testet var blant annet quinoa, bulgur og couscous. Les hele testen her. Du får kjøpt Gullbygg Middagsbygg kun hos Coop.

I tillegg til høyt fiberinnhold, er byggkorn også en fin kilde til protein, B-vitamin, kostfiber og mineraler. Ifølge forskning.no  er betaglukan en type kostfiber man finner mest av i bygg, sammenlignet med andre kornsorter. Dette er et viktig fiber som regulerer tarmen, og betaglukan har dokumentert effekt når det gjelder å senke kolesterolet og redusere blodsukkerstigningen etter et måltid.

Her får du 2 sunne og gode middagsretter med Middagsbygg: 

Det er bare å flytte på seg, ris - bygg er det nye sunne, norske kornet! Her får du to enkle og deilige retter med bygg.

Med byggryn kan du lage fantastisk byggotto, som smaker himmelsk sammen med spekeskinke og cherrytomater.

Byggotto med spekeskinke og tomater

Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • 4 dl Middagsbygg
  • 1 finhakket sjalottløk
  • smør eller olje til steking
  • 6 dl hønsekraft (evt. buljong)
  • 1 ss smør
  • 1 dl revet parmesan
  • salt og pepper
  • 8 skiver spekeskinke
  • urter og cherrytomater til servering

 

Slik gjør du:

  1. Surr byggryn og løk i litt smør eller olje i en kjele. Hell over kokende kraft og kok over svak varme til grynene er myke og væsken er kokt inn.
  2. Rør inn smør og parmesan, og smak til med salt og pepper.
  3. Anrett byggrynottoen på fire tallerkener med skinke, urter og tomater. Server.

 

TIPS!

Stekt fisk eller kylling smaker også godt til byggrynottoen.

Det er bare å flytte på seg, ris - bygg er det nye sunne, norske kornet! Her får du to enkle og deilige retter med bygg.

Byggryn kan erstatte ris i nesten alle sammenhenger. Lag en lun salat av byggryn og grønnsaker, enkel og god måte å lage sunn middag på.

Laks med lun salat av byggryn og grønnsaker

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 6 dl kraft (buljong)
  • 2 poteter
  • 4 gulrøtter
  • 0,5 kålrot
  • 2 dl Middagsbygg
  • Salt og pepper
  • timian, hakket
  • 2 hakkede vårløk
  • 4 biter laksefilet ca. 170 g stykk
  • smør til steking

 

Slik gjør du:

1. Skrell og skjær poteter, gulrot og kålrot i terninger, og ha de i en kjele. Tilsett buljong og kok opp.

2. Tilsett middagsbygg og kok i ca. 20 minutter til alt er mørt. Smak til med salt, pepper og timian, og vend inn vårløk.

3. Krydre laksen med salt og pepper, og stek i smør på begge sider til den nesten er gjennomstekt. Server i dype tallerkener med rotgrønnsaker, bygg og buljong

TIPS!

Smak til buljongen med litt eplesidereddik eller sitronsaft.