Fakta om chili

  • Latin: Capiscum frustescens
  • Engelsk: Chillies, Hot peppers
  • Fransk: Chili, Piment fort

Chili er et av verdens mest brukte kryddere, brukt daglig av to tredjedeler av verdens befolkning. Chili kommer fra Mellom-Amerika, og er en art i søtvierfamilien. Krydderert blir brukt over hele verden, og ble innført til Europa på 1500-tallet. 

Chili tilhører samme familie som paprika, men inneholder mer av det stoffet som smaker sterkt på tunga, nemlig capsaicin.

Det finnes mange typer chili, som alle varierer i smak, farge, størrelse og styrke.

Styrken på chili måles i Scoville-skala, som går fra 0 til 16 millioner. Som regel er det de minste chili-typene som er de sterkeste.

De chiliene vi oftest finner i norske butikker er grønne og røde, og middels sterke. Andre kjente arter er jalapeño, pimientos, chipotle, habanero og piri piri.

Slik bruker du chili

  • Chili brukes både fersk, tørket, røkt og i pulverform.
  • Får du tak i fersk chili kutter du den i syltynne skiver, og putter rett i matretten, eller du kan la den koke med i gryta. 
  • Husk å bruke engangshansker, så brenner det ikke på fingrene etterpå. Fjern gjerne frøene, de er nemlig sterkerer enn selve fruktkjøttet.
  • Tørket chili kan brukes hele, knust eller malt til pulver før det tilsettes rett i gryta. Du kan også lage chilipasten Harissa, som gir gryteretten eller fiskeretten en eksotisk touch. Hvorfor ikke lage en spicy vegetarcurry med søtpotet- den sparker skikkelig!
  • Chili har utallige bruksområder, og passer fint som smakstilsetning i nesten alle matretter, også i søte desserter. Bruk det som krydder i marinader, i dipp og i klassikeren bacalao. Har du smakt chiliburger? Prøv denne hotte chiliburgeren med jalaneo-dressing og chiliketsjup. Skikkelig digg!!
  • Mest av alt er chili kjent som tilbehør til taco, chili con carne og på pizza.
  • Oppbevar fersk chili i plastpose, men ikke legg dem i kjøleskapet. De trives best i 8–12 ºC, i ca. fire uker.

 

Chili i sesong

Chili dyrkes ikke i Norge, men er tilgjengelig ui butikken hele året.

Næringsinnhold i chili

Chili er rik på C-vitaminer og har i tillegg B-vitaminer, kostfiber og kalium. Men ernæringsmessig har det lite betydning fordi mengden vi bruker er så liten.

 (Kilder: snl.no, frukt.no)

Har du prøvd chili til dessert? Chili og sjokolade smaker fantastisk sammen, så prøv denne fantastiske sorbeten med chili og sjokolade.

Stronsorbet med chili og sjokolade

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 5 dl sitronsorbet
  • 1 rød chili
  • 50 g mørk sjokolade

Slik gjør du:

  1. Finhakk chili.
  2. La sorbeten smelte litt slik at du kan røre inn chilien enkelt.
  3. Hell over i en form og sett i fryseren og la stivne igjen. Server med revet sjokolade.