Den norske eplesesongen starter så smått i august, begynner for fullt i september og strekker seg helt til vinteren.

– Vi har derfor norske epler i butikken helt frem mot jul hvis lagret ikke går tomt, sier salgsleder frukt og grønt ved Coop Mega Ålgård, Elisabeth Dydland.

Hun legger til at Aroma er det norske eplet butikken har lengst i sesong, mens utvalget som regel er større tidligere i sesongen. 

<<PRØV OGSÅ: Eplepai med eventyrlig karamellsaus>>

Eple-tipset!

Lag din egen juice med epler hvis du har juicemaskin.

– Jeg har selv flere kombinasjoner jeg er glad i, som eplejuice med sitron og ingefær de dagene jeg trenger en liten immunboost, eller med ananas for den mer tropiske smaken, sier Elisabeth Dydland.

<<PRØV OGSÅHerlig eplegløgg med kanel og ingefær>>

Dette er de vanligste norske, eplesortene du finner på Coop Mega: 

Norske epler, Aroma.

Aroma

– Dette er den eplesorten vi selger aller mest av. Eplet har mye smak, både sødme og friskhet, og lukter utrolig godt. Skallet er tynt og konsistensen er sprø og god, sier Elisabeth Dydland.

Det finnes både gule og røde aromaepler. De røde er søtere fordi de er blitt utsatt for enda mer sol.

– For meg er aromaepler de vi plukket og spiste rett fra treet i barndommen, sier hun.

Bruk det til: Aroma er et meget godt spiseeple, men fungerer også godt til safting, juicing og matlaging på grunn av aromaen.
Sesong: Oktober-desember

Norske epler, Discovery

Discovery

– Discovery-epler er veldig populære. Dette er et søtt og aromatisk eple, og mye sprøere i konsistensen enn andre epler, sier Dydland.

Bruk det til: Discovery er et godt spiseeple, som også godt kan brukes til safting og i salater. Denne eplesorten har meget god holdbarhet.
Sesong: September-oktober

Norske epler, Gravenstein.

Gravenstein

– Dette er min desiderte favoritt. Jeg liker nemlig at eplene er litt syrlige, sier Dydland.

I butikken finner du både gule og røde Gravenstein, men det selges mest av den røde typen.

– Gravenstein er ofte litt større enn de andre sortene og kjennetegnes ved et litt tykkere og «svett» skall.

Bruk det til: Dette er et godt spiseeple, og på grunn av syrligheten passer det også godt i bakverk. Prøv gjerne: Enkel eplepai med butterdeig og vaniljekrem
Sesong: September-desember

Norske epler, Summerred.

Summerred

– Summerred kjennetegnes ved en mer oval form enn andre epler. Det er et veldig sprøtt og saftig eple med mye smak, sier Dydland.

Bruk det til: Egner seg godt til safting og juicing. Prøv eple i ingefærshot: Så enkelt lager du ingefærshot
Sesong: September-november

Norske epler, Åkerø

Åkerø

– Dette eplet har en litt lysere rødfarge enn de andre typene. Konsistensen er fast og smaken mild. Sesongen er kortere, men på grunn av smaken, som skiller seg litt ut fra andre norske typer, er det veldig populært når det først er tilgjengelig, sier Dydland.

Eplet kjennetegnes ved at det ofte er en utvekst ved stilken.

Bruk det til: Eplet egner seg både naturell og i kaker og salater. Prøv Klassisk eplekake i langpanne
Sesong: Oktober-desember

Norske epler, Rød Prins.

Rød prins

– Denne eplesorten kjennetegnes ved mørkerødt skall, som skiller seg ut fra de andre sortene. Fruktkjøttet er fast, og det er et litt syrligere eple, sier Dydland.

Bruk det til: Et meget godt spise- og matlagingseple, for eksempel til Bakte epler med rosmarin og hjemmelaget eplegelé
Sesong: September-november

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no.