Økologisk matproduksjon er en driftsform for matproduksjon der det settes spesielle krav og begrensninger for produksjonen, samt til velferden i husdyrproduksjonen.

Det er for eksempel ikke lov å bruke kunstig gjødsel eller syntetiske plantevernmidler. All bruk av genmodifiserte produkter er forbudt.

Mat fra økologisk landbruk er framstilt med bruk av husdyrgjødsel og annen organisk gjødsel og uten kjemiske sprøytemidler. Økologiske produkter er også framstilt uten kunstige aroma- og fargestoffer og med strenge restriksjoner for bruk av konserveringsmidler.

Økologisk hos Coop

Coop Mega elsker økologisk mat, og har et av Norges størst utvalg av innen dette. Coops økologiske ledestjerne, Änglamark-serien, er høyt ansett av mat- og miljøbevisste forbrukere.

Stadig flere etterspør økologiske varer. Coop Mega har et av Norges størst utvalg av økologiske produkter. Les hvorfor du bør velge økologisk.

Coop Änglamark består et tyvetall ulike basisvarer som pasta, mel, grønnsaker og olivenolje. I tillegg fører Coop-butikkene andre økologiske matvarer. 

Alle matvarene i Coop Änglamark kommer fra økologisk produksjon, uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske plantevernmidler.

Coop Änglamark var dessuten først i dagligvarehandelen med svanemerket babypleie, og har siden den gang jobbet med å øke sortimentet for å gi de minste alt de trenger for en myk start på livet. Produktene i serien er uten parfyme, fargestoffer, og andre potensielt allergifremkallende stoffer, noe som er felles for alle hygieneproduktene i Coop Änglamark.

Prøv også: Kremet fiskesuppe med økologiske blåskjell og laks

4 prinsipper i økologisk landbruk

Den internasjonale definisjonen av økologisk landbruk ble vedtatt i 2008, og fikk denne ordlyden:

«Økologisk landbruk er et produksjonssystem som opprettholder sunne jordsmonn, bærekraftige økosystemer og folks helse. Dette systemet bygger på økologiske prosesser, biologisk mangfold og kretsløp tilpasset lokale forhold, istedenfor å være avhengig av innsatsfaktorer med uheldig effekt. Økologisk landbruk kombinerer tradisjon, innovasjon og vitenskap til gagn for vårt felles miljø og fremmer rettferdighet og god livskvalitet for alle.»

Definisjonen bygger på fire prinsipper: 

  • helseprinsippet
  • økologiprinsippet
  • rettferdighetsprinsippet
  • varsomhetsprinsippet 

Bedre dyrevelferd

Hensynet til miljøet, husdyrvelferd og produktkvalitet gjør at mange velger økologisk mat. Det er likevel verdt å merke seg at økologisk landbruk kan drives på ulike måter. Resultatet og effekten av slik drift vil derfor også variere.

Økologisk husdyrhold sikrer imidlertid alle dyr muligheten til bevegelse utendørs, også utenom beitesesong. Inne har dyrene mer plass enn i konvensjonell drift. Dyrene får også økologisk fôr.

På den økologiske gården Homlagarden i Hardanger beiter kalkuner fritt i frodig  og grønt kulturlandskap hele sommeren. Hver uke blir de flyttet til nytt, friskt beite med grønt gress. Denne driften gjør at kalkunene vokser sakte, og blir sunne og sterkere.

Mot slutten av en lang sommer ute, har kjøttet den fineste og saftigste kvaliteten man kan ønske seg.

– Vi har veldig strenge regler for hvordan kalkunene våre skal ha det. Kort sagt så skal de ha det beste, slik at de er sunne, friske og glade. Er de det, blir kjøttet førsteklasses, sier markeds- og kvalitetsansvarlig i Homlagarden, Els Geelen. 

Det er Mattilsynet som har det overordnede ansvaret for regelverk knyttet til økologiske landbruksprodukter og næringsmidler i Norge.

Verdt å merke seg

Stadig flere etterspør økologiske varer. Coop Mega har et av Norges størst utvalg av økologiske produkter. Les hvorfor du bør velge økologisk.

Begrepet «økologisk» er rettsbeskyttet for matvarer, og kan kun brukes med godkjenning fra Debio eller tilsvarende utenlandsk kontrollorgan. Debio ble opprettet i 1986 og er en kontrollinstans for økologisk landbruksproduksjon, foredling, lagring, import og omsetning.

Ø-merket er derfor din garanti for at varen er økologisk.

Debios kontroll omfatter både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører. Alle blir kontrollert minimum én gang i året. 

Ø-merket på økologisk mat garanterer for produksjonsmåten, men ikke for et bestemt næringsinnhold i produktene. matpo

Enkelte økologiske varer er litt dyrere enn andre varer. Forklaringen er enkel. Det tar lengre tid å luke enn å sprøyte. Det er også mer tidkrevende å spre husdyrgjødsel enn kunstgjødsel. I tillegg blir avlingen litt mindre enn i vanlig landbruk. Mange synes uansett det er verdt å betale litt mer for et økologisk alternativ!

 

Kilde: Matportalen.no, Oikos.no
Foto: iStock, Coop