Taco i Mexico er noe helt annet enn den varianten vi spiser her i Norge. Ofte får du en liten tortillalefse fylt med kjøtt. De forskjellige tacobodene spesialiserer seg på én type taco. I en bod får du oksekjøtt, mens naboene tilbyr lam eller svinekjøtt. Noen selger også taco med innsekter og andre med innvoller. 

Det blir kanskje litt for heftig for den norske fredagstacoen. Hva med å prøve tre deilige tilbehør med klassiske meksikanske ingredienser? Lime og koriander er to nøkkelingredienser når du skal lage ekte meksikansk tilbehør.

Er du i Mexico er det nemlig én ting du alltid får tilbud om: koriander, lime og løk til tacoen. Denne blandingen kalles på folkemunne for ”gressplen", og er like vanlig i ekte, meksikansk taco som det ketsjup og sennep er til pølser her hjemme.

<<PRØV OGSÅ: Gjør tacofesten komplett med hjemmelagde tortillalafeser. De er kjempeenkle å lage og tar bare en halvtime.>>

Overalt i Mexico får du alltid tilbud om "gressplen" til tacoen. Der er en herlig blanding av koriander, lime og løk.

Mais på ny måte

Mange bruker mais i tacoen. Men hva med å lage dette tilbehøret enda mer spennende? Grill hele maiskolber, de finner du vakuumpakket i grønnsakdisken hos Coop Mega hele året.

Mais får en ekstra god smak når den grilles. Bland den grillede maisen med chili, koriander og lime, så får du både en fargefest og en smaksbombe til tacoen.

<<PRØV OGSÅ: Gjør tacofesten komplett med hjemmelaget tacokrydder og herlig tomatsalsa.>>

Maisrelish er godt tilbehør til taco.

Mais er en klassiker til taco. Prøv denne maisrelishen med grillede maiskolber.

Mais trenger litt tid på grillen eller i grillpanna, og du må snu dem ved jevne mellomrom. Det smaker ekstra godt hvis maisen får noen mørke grillstiper. Når maisen er ferdiggrillet, stiller du den på høykant på en fjøl og skjærer av kjernene med en kniv, før du blander den med de andre ingrediensene.

Prøv dette tilbehøret til vanlig tacokrydret kjøttdeig, eller grillede strimler av kylling eller okse.

Ananassalsa

Ananas er et vanlig tilbehør til ”taco al pastor”. Det er svinekjøtt som er stekt på kebab-metoden, altså lagvise skiver tredd på spyd og grillet over åpen flamme. Kjøttet skjæres av spydet og serveres i tortillalefser med ananas.

Denne salsaen smaker fantastisk godt til en vanlig, norsk taco også. 

<< PRØV OGSÅ: Ananas er nydelig til biff: Grillet t-bone steak med chorizopoteter og ananasketsjup >>

Ananassalsa er godt tilbehør til taco.

Ananassalsa smaker kjempegodt til tacokrydret kjøttdeig.

 GRESSPLEN

  • 1 finhakket løk
  • ½ potte koriander, grovhakket blader
  • ½ lime

 

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene og server til taco.

 

MAIS OG CHILI

  • 2 maiskolber
  • 1 rød chili
  • 1 grønn chili
  • ½ potte frisk koriander
  • 1 ts limesaft
  • 2 ss olivenolje
  • Et dryss flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Grill maisen hel i en grillpanne eller på grillen. Skjær av kjernene.
  2. Finhakk chili og koriander og bland med maiskjernene. Smak til med limesaft og olivenolje og et dryss flaksalt.

 

ANANASSALSA

  • 1 moden ananas, i små biter
  • 1 rød chili, finhakket
  • 1 dryss flaksalt
  • 1 lime, saften
  • ½ potte koriander, grovhakk bladene

 

Slik gjør du:

  1. Skrell ananasen og skjær den i bittesmå terninger.
  2. Bland ananas med chili, salt, limesaft og koriander. La stå i kjøleskapet i en time før servering.