Epler

 • Latin: Malus domestica
 • Engelsk: Apple
 • Fransk: Pomme

Historien om eplet starter i Bibelen. Nå finnes flere tusen forskjellige eplevarianter, og det avles stadig frem nye sorter av frukten Eva fristet Adam med i Edens hage.

Dyrket av munker

Opprinnelig kommer eplet fra Asia, og det er usikkert når frukten kom til Europa. Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrking, og de forsto raskt at Hardanger var et velegnet sted.

Siden den gang har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal, og de saftige sortene som dyrkes i dag er et resultat av langvarig dyrking og foredling.

Alt du trenger å vite om grønne epler.

Granny Smith er et syrlig, grønt eple med sprøtt, hvitt fruktkjøtt.

Søte eller sure epler?

Modne epler kan både være røde, gule og grønne, men felles for alle er at de er omgitt av et spiselig skall og at fruktkjøttet er fast.

Innerst inne er det et kjernehus som fjernes når du bruker eplet til matlaging. Både smak, konsistens og aroma kan varierer fra sort til sort.

Dersom du er ute etter et mildt, søtt eple, kan det være lurt å velge Golden- eller Red Delicious, mens du bør velge Granny Smith eller Pippin hvis du liker friske og syrlige epler best.

Skulle forlenge livet

Eplet har høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen. Det inneholder derimot ikke så mye vitaminer og mineraler, men hvis du spiser epler ofte, får det likevel betydning for kostholdet ditt.

Alt du trenger å vite om røde epler.

Det finnes mange ulike sorter av røde epler. De mest kjente er Red Delicious, Summerred og Royal Gala. Røde epler er ofte søte og friske på smak.

Det anbefales å spise eplet med skallet på, da det er rett under skallet eplet har mest vitamin C. Dette vitaminet styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern fra maten du spiser.

I tidligere tider ble eplet betraktet som et legemiddel som kunne forlenge livet.

Viktig for vitenskapen

Som nevnt fortelles det i Bibelen at det var eplet som skapte problemer for Adam og Eva, men eplet har også en sentral plassering i en rekke andre historier.

Snøhvit tok for eksempel en bit av et fristende, forgiftet eple, og William Tell er kjent for å skyte et eple plassert på sønnens hode i to med en pil.

Frukten har også en plass i vitenskapen, da et eple som falt ned fra et tre skal ha ført til at Isac Newton utviklet sin teori om tyngdekraften. 

Slik bruker du epler

Et friskt helt eple fungerer utmerket som et lite mellommåltid i seg selv, men epler kan brukes til mye mer. Du kan bruke epler i fruktsalater, paier eller til ost, og det smaker også fortreffelig med bakte eller stekte epler med nøtter og rosiner.

Hvis du er den heldige eier av et epletre, eller har god tilgang på epler om høsten, kan du også lage eplemos og eplegrøt av frukten, og hvem kan vel motstå et stykke varm eplekake med is eller krem?

Eplene kan også brukes i drikker som saft, juice, sider og calvados.

Et friskt eple skal være fast og fritt for støtskader.

Kilder: Frukt.no, Wikipedia

Oppskrift på ovnsbakte kokosepler.

Epler og kokos er en nydelig smakskombinasjon. Ovnsbakte kokosepler er en enkel og deilig dessert.

 

Ovnsbakte kokosepler

Dette trenger du til 4 porsjoner:

 • 3 store epler
 • 1 ss smeltet margarin
 • 1 ss sukker

Topping:

 • 1 egg
 • 1 dl sukker
 • 2 ss hvetemel
 • 3 dl revet kokos
 • 50 g margarin 

 

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 225 grader.
 2. Del eplene på midten og fjern kjernen. Sett dem i en ildfast form med endestykket ned. Pensle alle sidene med margarin. Strø over 1 ss sukker og stek i ovnen i 15 minutter.
 3. Imens visper du sammen egg og sukker. Bland sammen mel, kokos og smeltet smør i en annen bolle.
 4. Rør sammen alt og la røren stå i 10 minutter. Fordel toppingen på de halvstekte eplene og etterstek i ovnen ca 10–15 minutter, eller til de er gylne på toppen. Server med vaniljesaus, is eller naturell yogurt.