Nytt år, ny start! Akkurat nå smaker det ekstra deilig med noen friske og grønne retter igjen. Denne ertesuppen er akkurat det du vil ha nå. Ertesuppen inneholder få ingredienser, er overraskende rask og enkel å lage – og ikke minst er den supergod! Kanskje du til og med har en pose eller to med frosne erter liggende i fryseren etter jula?

Frisk ertesuppe

Ertesuppe trenger overhodet ikke å være kjedelig! Denne friske varianten med mynte og sitron har det lille ekstra som gjør at ertesuppen blir en fresh hverdagsrett. Crème Fraîche gjør suppen fyldig og rund.

Erter tilhører kategorien belgfrukt og er på samme måte som linser og bønner spiselige frø fra en belg. Visste du at peanøtt er en belgfrukt, og ikke en nøtt? 2016 var belgfruktens år, og FNs generalforsamling har jobbet med å øke kjennskapen til hvor bra belgfrukter faktisk er.

Oppskrift på ertesuppe med sitron og mynte.

Denne ertesuppen lager du kjapt hjemme og smaker frisk og godt.

Bra for helse og miljø

Erter og andre belgfrukter er nemlig både næringsrike og bærekraftige. Belgfrukter inneholder mye fiber og protein – mer enn dobbelt så mye protein som ris – og stivelse som fordøyes sakte, noe som i kombinasjon er optimalt for å bevare metthetsfølelsen. Et måltid med bønner er like mettende som et kjøttmåltid, ifølge ernæringsekspert Erik Arnesen i en artikkel på bramat.no 

I tillegg til å få i deg mye fiber og protein inneholder de små frøene viktige næringsstoffer.

Ifølge FNs generalforsamling, som utropte fjoråret til belgfruktens år, har belgfrukter positive effekter for både helse og miljø. Belgfrukter bidrar til et bærekraftig landbruk og er med på å motvirke klimaendringer.

Erter er virkelig vinn-vinn for både oss og jorda.

Frosne erter er topp!

Ferske erter er ikke så lett å få tak i, og dessuten er det tidkrevende å skille ertene fra belgene. Derfor finner du grønne erter både som tørket og hermetisk, men aller best er de grønne ertene du finner i frysedisken.

 <<LES OGSÅ: Grønne erter er supergodt i paella. prøv denne fantastiske paellaen med chorizo og reker. Nam!>>

Frosne grønnsaker blir høstet mens de er på sitt beste, før de gjennomgår en behandling som gjør at mest mulig av næringsstoffene bevares. Derfor er det ikke dumt å ha en pose eller to med grønne erter i fryseren – så har du et næringsrikt, kjapt og rimelig måltid innen rekkevidde når du du får lyst på noe godt til middag

<<LES OGSÅ: Det er utrolig mye godt du kan lage med grønne erter. Se alle bruksområdene til grønne erter her.>>

Oppskrift på ertesuppe med sitron og mynte.

Det er ikke dumt å ha en pose eller to med grønne erter i fryseren – så har du et næringsrikt, kjapt og rimelig måltid på kort tid.

Ertesuppe med sitron og mynte

 

  • 2 sjalottløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ss smør
  • 500 g frosne erter
  • 6 dl kyllingkraft
  • 1 kvast mynte
  • 4 ss Crème Fraîche
  • 1 sitron, gjerne økologisk
  • salt og nykvernet pepper, smak til

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Fres dette blankt i smør i en stor gryte.
  2. Tilsett erter og kyllingkraft. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre i 5-10 minutter.
  3. Trekk gryten av varmen og tilsett mynte og Crème Fraîche. Rasp sitronskallet over i suppa.
  4. Jevn suppa med en stavmikser eller i en blender.
  5. Smak til med sitronsaft, salt og pepper til slutt.
  6. Topp gjerne suppa med litt ekstra Crème Fraîche og finhakket mynte.

Tips!

Bruk gjerne økologisk sitron når du skal bruke sitronskallet!