Beter kommer i mange farger: røde, hvite, gule og polkastripete. Rødbeter er den vanligste, og du har sikkert noen syltede rødbeter på glass i kjøleskapet.

Betene smaker litt forskjellig, De hvite og gule er søte, mens rødbeter og polkabeter har litt bitterthet og "jordsmak" i seg

Rødbeter til alt

Rødbet er som regel brukt som tilbehør til sild, rakfisk og på leverposteiskiven. Nå er det på tide å la rødbeten være hovedingrediens!

Oppskrift på salat med rødbeter og fetaost.

Honning, rødbeter og fetaost er den hellige triangel av smaker. Lag denne deilige vinaigretten til retten som blant annet består av nydelig honning og god extra virgin olivenolje.

Pass på den sterke fargen

Beter inneholder sterke fargestoffer og koker du dem i samme vann vil fargene smitte over på hverandre. De gule betene vil ikke forbli gule hvis de kokes sammen med rødbeter. Derfor er det viktig å bruke to gryter til denne salaten.

For å få fargen ekstra knall må du legge de kokte betene i iskaldt vann rett etter at de er ferdigkokte. Dette stopper også kokeprosessen og gjør beteskivene sprø og gode.

Oppskrift på salat med rødbeter og fetaost.

Beter er søte i smaken og trenger en motvekt. Fetaost er et perfekt følge. Den salte smaken passer nydelig til de søte rotgrønnsakene.

SALAT MED RØDBETER, FETAOST OG VALNØTTER

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 små rødbeter
  • 4 små gulbeter
  • 1 pakke fetaost
  • 2 stilker frisk mynte
  • 1 neve valnøtter, grovhakket

 

Vinaigrette:

  • 2 ts dijonsennep
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 dryss flaksalt
  • 2 drag sort pepper
  • 4 ss eplecidereddik
  • 1 ss sommerhonning

 

Slik gjør du:

  1. Skrubb betene og hold dem adskilt Skjær dem i tynne skiver. Bruk mandolin eller siden på et rivjern.
  2. Kok opp lettsaltet vann i to gryter. Legg rødbeteskivene i den ene og gulbeteskivene i den andre. La trekke i kokende vann i et halvt minutt. Ta dem ut og legg dem i isvann for å beholde fargen. Tørk dem godt og legg dem på et fint fat. 
  3. Bland vinaigretten og hell over betene. Riv biter av fetaost med fingrene og legg på betene. Dryss hele mynteblader og hakkede valnøtter over. Server.

 Tips!

Bruk en ekstra god olivenolje i denne vinaigretten. Det koster litt mer med en kvalitetsolje, men det er virkelig verdt det!