Det finnes flere sorter fiken, og fargen på skallet til den dråpeformede frukten kan variere fra sort til sort. Lysegrønn og rødblå fiken er imidlertid vanligst.

Fiken kan spises både fersk og tørket.

Fiken i Bibelen

Fikentreet er et løvfellende tre, og her i Europa finner vi det i området rundt Middelhavet. Treet har små, usanselige blomster, som sitter på innsiden av en hul, pæreformet blomsterstand. Hele denne blomsterstanden danner en enkel frukt, som altså kalles en fiken.

Frukten er svært gammel og omtales både i Det gamle og Det nye testamentet.

Søt og saftig fiken

Fruktkjøttet til en fersk fiken er mykt, saftig og fullt av små, spiselige kjerner. Smaken er søt, syrlig og litt nøtteaktig.

Fukten kan imidlertid også spises tørket, og egner seg da godt som et sunnere alternativ til vanlig godteri.

Selv om fiken inneholder relativt mye sukker og kalorier, bidrar den nemlig samtidig med en rekke stoffer kroppen din har bruk for. 

Får fart på magen

På grunn av sitt høye innhold av kostfiber kan fiken fungere som et naturlig avføringsmiddel. Dersom du ikke er på jakt etter denne effekten, kan det derfor være smart å nyte frukten med måte.

Fersk fiken inneholder for øvrig vitamin A, kalium og kalsium.

Sart frukt

Fersk fiken har ikke så lang holdbarhet. Den er vanligvis best hvis du spiser den en dag eller to etter at du kjøper den. Når du kommer hjem med fikenene dine bør du ikke vaske dem før du er klar til å spise dem, og lagre dem i kjøleskapet.

Hvis fikenene ikke er modne ennå, kan du lagre dem i romtemperatur til de er klare til å spises.

Tørket fiken vil naturlig nok holde mye lenger, men også de bør lagres på et kjølig, mørkt sted eller i kjøleskapet.

Slik bruker du fiken

Hvis du har fersk fiken, er dette en virkelig god dessertfrukt. Den passer dessuten godt på ostefatet, i fruktsalat eller i en middagssalat. Fersk fiken kan også gratineres eller bakes og serveres som dessert eller tapas. For øvrig smaker fiken godt i kjøttretter og passer dessuten i kaker og andre bakverk.

En frisk fiken skal være moden og gi etter for et lett håndtrykk. Sjekk at den er ren og fri for sprekker og støtflekker.

Kilder: BBC Good Food, frukt.no, UiO naturhistorisk museum

Oppskrift på salat med fiken og chevrekrem.

Fikensalat er nydelig til julemat og som del av et koldtbord.

FIKENSALAT, EPLER OG VALNØTT MED CHEVREKREM

  • 4 ferske fiken, kuttet i båter
  • 1 grønt eple i terninger
  • 2 never ristede valnøtter, lettknuste
  • 6 tørkede fiken i små terninger
  • 2 hjertsalat, vasket og grovt revet

Chevrekrem:

  • 150 g chevre
  • 1/2  dl melk
  • 1/2 dl fløte
  • 2 ss olivenolje
  • sitronsaft
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Del alle ingrediensene til salaten i biter og legg på et fat.
  2. Varm melken, fløten og chevren forsiktig, slik at osten smelter. Kjør alt til en glatt krem, spe med litt mer melk hvis du vil ha den tynnere.
  3. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Kjøl ned. Vend alt sammen i salaten.