Rosenkål er en av de aller vakreste grønnsakene som finnes. Opp mot 70 knopper kan vokse langs stengelen som utgjør planten. Det er knoppene som er selve rosenkålen.

Ifølge forskning.no er rosenkålen er rene sunnhetsbomben. Den har høyt innhold av polyfenoler som er bra for kolesterolet. I tillegg inneholder rosenkål masse kostfiber som er bra for fordøyelsen. Og det er jo bra i jula.

Rosenkål dyrkes i Norge og egner seg svært godt til klimaet vårt. Sesongen er fra august til januar.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på sunnere snacks? Lag chips av grønnkål, det er skikkelig crispy og digg!>>

Liker du ikke rosenkål?

Mange påstår at de ikke liker rosenkål. Her må vi ta selvkritikk og se på hvordan vi har tilberedt disse små knoppene. Ihjelkokte, grå, vasne kålhoder smaker jo ikke godt. Det er med gru vi husker tilbake til gråstekt elgsteik, melbasert viltsaus og vassen rosenkål. Det er ikke rart mange slet med dette. Heldigvis har det skjedd mye siden den gang.

Med kreative kokker og mer kunnskap kan vi nå nyte rosenkålen uten å få den klassiske svovellukten rett opp i nesa.

Rosenkål med sweet chilisaus på en tallerken.

Rosenkål er langt mer spennende enn du tror. Bare prøv selv!

<<LES OGSÅ: Liker du kål, må du lese alle disse tipsene til hva du kan lage med denne supersunne og rimelige grønnsaken.

Rock opp rosenkålen

• Rosenkålen kan dampes, stekes, kokes og spises rå.

• For å beholde den flotte grønnfargen, anbefaler vi å ha den over i isvann etter at den er kokt eller dampet.

• Du kan rive rosenkål i strimler og bruke den i en salat.

• Skjær av bladene, ha dem 15 sekunder i kokende, saltet vann og så over i isvann. Rosenkålbladene fungerer som flotte små skåler som du kan fylle med rogn og rømme. Dette er fingermat som egner seg til festdagene.

• Den kan smørdampes, spices opp og den kan serveres med en enkel vinaigrette. Rosenkål tåler chili og ingefær, så tenk gjerne asiatisk.

Her har vi glasert rosenkål med sweet chilisaus, som er et perfekt tilbehør til alt fra kylling til svinekoteletter. Enkelt er det også!

Glsert rosenkål med sweet chili-saus på et bakebrett.

Rosenkål og sweet chili er en perfekt kombinasjon. Den søtsterke sausen gir rosenkålen et asiatisk touch, som gjør den til et spennende tilbehør til alt fra pølser til svinekoteletter.

Glasert rosenkål med sweet chili

 Dette trenger du til 4 personer:

 • 1 pakke fersk rosenkål
 • 2 ss nøytral olje
 • 2 hvitløksfedd
 • 2 ss soyasaus
 • 4 ss sweet chili-saus
 • 1 ss sesamfrø
 • 1 bunt gressløk

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
 2. Del rosenkålen i to og fordel utover et stekebrett kledd med bakepapir. Sprinkle olje over og pass på at det blir jevnt fordelt. Stek først i 10 minutter, før du rører litt rundt på rosenkålen så de blir jevnt stekt. Stek videre i 10 minutter.
 3. Finhakk hvitløk og bland sammen med soyasaus og sweet chili-saus. Fordel utover rosenkålen.
 4. Skru på grillelementet i ovnen og full styrke. Sett rosenkålen inn igjen i ovnen på øverste, eller nest-øverste, rille og grill i ca 5 minutter. Pass på så det ikke blir svidd!
 5. Dryss litt sesamfrø og finhakket gressløk over.