Du kan fylle en vegetarlasagne med det du selv ønsker, her er det bare fantasien og smaken som setter grenser. Vi har valgt å lage en glutenfri vegetarlasagne med sopp, da sopp er en fantastisk kjøtterstatter.

En god lasagne skal være som en oppdagelsesreise og by på lag på lag med overraskelser. I denne vegetarlasagnen får du deilige lag med sopp, grønnsaker, ostekrem og pesto.

Oppskrift på Vegetarlasagne med fetaost og spinat

Vegetarlasagne med fetaost og spinat er en mettende og deilig middag helt uten kjøtt og pasta.

Kjært barn har mange navn

Noen vil nok si at vi ikke kan kalle denne retten for en lasagne, da dette som oftest refererer til en pastabasert rett med pastaplater som ligger i lag (derav navnet lasagne som betyr pasta i lag på italiensk).

Vi bruker skiver av squash i stedet for pasta og vi legger dem lag på lag. Lasagne nok for oss, dette. Mat som ligger lagvis kan ha mange navn. I Hellas lager de for eksempel moussaka, som er en rett laget med lag av enten poteter eller aubergine, kjøtt og ostesaus.

En vegetarlasagne trenger et kremete element. Vi har laget en enkel fetakrem bestående av fetaost og Crème fraîche. Dette gir en salt og deilig smak til retten. Geitost er et perfekt følge til grønnsaker.

Crème fraîche tåler varmebehandling, noe rømme ikke gjør, så vær nøye med å få med deg riktig boks fra butikken.

Oppskrift på glutenfri vegetarlasagne med fetaost og pesto. Bilde av pesto i skål.

Hjemmelaget pesto gir en fantastisk smak til vegetarlasagne. Bare pass på at den ikke blir for tynn i konsistensen.

Sopp er kjøtterstatter

Sopp er glimrende å bruke som kjøtterstatter. Den har en kjøttaktig smak (umami) som kan få den mest garvede kjenner til å tvile om det faktisk er kjøtt i retten. Vi har valgt aromasopp, men det er ingenting i veien for å bruke andre sopptyper også.

Squashlag

Denne vegetarlasagnen inneholder ikke pasta, og er derfor ideell for alle som ikke kan spise gluten. Tynne skiver av squash fungerer perfekt som pastaerstatning, de holder formen og fungerer som perfekte skiller mellom fyllet.

Har du en mandolin kan du enkelt få jevne, tynne skiver. Skjær squashen på langs slik at du får lange, fine skiver. Har du ikke mandolin kan du bruke en grønnsakskreller, ostehøvel eller siden på et rivjern.

Pesto gir god smak

Når du skjærer gjennom en god lasagne skal du se klare lag med deilige ingredienser. Som selve ”rosinen i pølsen” har vi laget et eget lag med hjemmelaget pesto. Denne lager du lett med en blender eller stavmikser. Den deilige pestoen gir en fantastisk italiensk smak til lasagnen og den krydrer retten på en perfekt måte.

Oppskrift på glutenfri vegetarlasagne med fetaost og pesto.

Server gjerne vegetarlasagne med en grønn salat og godt glutenfritt brød!

Vegetarlasagne med fetaost og pesto

  • 1 gul løk
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 ss nøytral olje
  • 500 g aromasopp
  • 250 g spinat
  • ½ sitron
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 1 klype havsalt
  • 200 g fetaost
  • 1 beger Crème fraîche
  • 2 squash
  • 2 ss olivenolje

 

Hjemmelaget pesto:

  • 50 g pinjekjerner
  • 1 hvitløkfedd
  • 2 potter basilikum
  • 1 dl extra virgin olivenolje + mer om nødvendig
  • 100 g parmesan

 

Serveringstips:

  • Grønn salat med enkel vinaigrette
  • Godt glutenfritt brød, gjerne focaccia

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk og stek dette mykt og blankt i olje i en dyp stekepanne eller jerngryte.
  2. Del sopp i mindre biter og grovhakk spinaten. Ha først soppen i panna og stek til soppen har krympet og blitt jevnt stekt. Tilsett litt og litt spinat og stek til den faller sammen og alt er blandet inn.
  3. Tilsett sitronsaft og krydderet i grønnsakene og bland godt. Sett til side.
  4. Ha creme fraiche i en bolle og smuldre fetaosten. Bland dette godt sammen, bruk eventuelt en stavmikser om du ønsker en helt jevn saus. Sett til side.
  5. Skjær tynne skiver på tvers av squashen på en mandolin, eller med en grønnsakskreller.
  6. Lag så pestoen: Rist pinjekjerner i en tørr panne til de er gylne. Pass på så det ikke svir seg! Ha ristede pinjekjerner i en foodprocessor sammen med hvitløksfeddet, halvparten av parmesanen og basilikum. Kjør sammen og spe på med olivenolje til du har ønsket konsistens. Siden pestoen skal være på toppen av lasagnen er det fint om den ikke er så rennende.
  7. Rasp resten av parmesanosten og sett til side.
  8. Dander lasagnen i en dyp ildfast form. Start med litt olivenolje i bunn av formen. Legg et lag squash, så et lag av fetakremen og et lag grønnsaker. Lag to eller tre lag. Avslutt med et lag squash og fetakrem, og topp med pestoen. Helt øverst strør du resten av den raspede parmesanosten.
  9. Stek lasagnen midt i ovnen ved 180 grader i 40-45 minutter. La lasagnen hvile 10 minutter før servering så sausen får ”satt seg”. Lasagnen kan fryses ned.

Server gjerne vegetarlasagne med en grønn salat og godt glutenfritt brød!