Ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no mener at det beste du kan gjøre er å lese på baksiden av pakken med et kritisk blikk. Selv om en frokostblanding er økologisk, betyr det ikke automatisk at den er spesielt sunn. Den kan fortsatt være full av tilsatt sukker og fett. 

Den sunneste frokostblandingen

Er det først og fremst en sunn frokostblanding du er ute etter, skal du velge müsli.

Müsli inneholder gjerne hele korn med alle de gode næringsstoffene intakt, og er sjelden tilsatt sukker eller fett.

Müsli kan inneholde nøtter, frukt eller bær for å gi smak. Müsli er ikke varmebehandlet og den er løs i teksturen. Müsli er populært til frokost sammen med melk eller yoghurt.

<<PRØV OGSÅ: Supersunn og god økologisk frokostgrøt som bare tar to minutter.>>

Granola for deg som er aktiv

Trener du mye, er det greit med granola, som både er tilsatt mer sukker og fett.

Granola er en kornblanding som er ristet i ovnen sammen med olje eller smør, honning eller fruktjuice. Den klumper seg og kan bli god og seig. Blandingen av søtning og fett gjør ofte granola mindre sunn enn müsli.

Hvis du trener mye, trenger du energi: Granola er like bra å spise etter trening som en dyr sportsbar.

<<Ønsker du en sunnere erstatning for ris! Her er det nye, supersunne norske kornet!>>

Butikkhyllene er frokostblandinger, som granola og müsli. Her får du ernæringsekspertens beste råd når du skal velge granola eller musli.

Fordelen med å lage hjemmelaget müsli eller granola, er at du vet hva som er i blandingen. Velg gjerne økologiske ingredienser, Coop mega har stort utvalg av økologiske nøtter og korn.

Frokostblanding i hverdagen

- I hverdagen bør både voksne og barn styre unna frokostblandinger med mye sukker, sier Lise von Krogh.

Se etter frokostblandinger med lite eller ingen sukkerarter i innholdsfortegnelsen. Sukkerarter inkluderer sukker fra farin, honning, søte frukter, fruktkonsentrat og lignende.

Det bør også være et relativt høyt fiber/ kostfiberinnhold, helst over 15%, minimum 10 %.

Fiber gjør at vi holder oss mette lenger, at blodsukkeret ikke øker for raskt etter maten, dessuten er fiber bra for magen.

Et nøkkelhullsmerke på pakken er et bra tegn, det forteller at produktet både har høy andel fullkorn og fiber og lite tilsatt sukker i forhold til andre lignende produkter.

<<PRØV OGSÅ: Bak et saftig og godt hverdagsbrød, med det lille ekstra som virkelig gjør brødet unikt.>>

Kos deg med granola

For de aller fleste er det helt greit å kose seg med granola i helgen. Bruk for eksempel granola som topping på yoghurten. Du kan også servere granola som dessert, prøv tilslørte bondepiker med granola, krem og friske bær.

Hjemmelagd granolabar

Hvis du trener og trenger et mellommåltid er hjemmelagd granolabar et godt alternativ. Bland sammen  2 dl havregryn, 2 dl nøtter, 2 dl tørket frukt og litt peanøttsmør. Smelt 4 ss smør, ½ dl honning og 3 ss brunt sukker i en kjele. Bland alt sammen og rist det i ovnen i 25 minutter ved 180 grader. Del i passende biter når blandingen er kald.  

Superenkel müsli

Bland sammen det du liker av korn, frø og nøtter og tilsett tørket bær som blåbær eller tranebær. Ha müslien på glass og nyt hver frokost.

Butikkhyllene er frokostblandinger, som granola og müsli. Her får du ernæringsekspertens beste råd når du skal velge granola eller musli.

Det er enkelt å lage sin egen granola. Du kan ha i det du liker best av nøtter, korn og bær.

Hjemmelaget økologisk granola

  • 2oo gram havregryn, gjerne økologiske
  • 50 gram hvete helkorn, gjerne økologisk
  • 50 gram solsikkekjerner, gjerne økologiske
  • 50 gram hasselnøtter, gjerne økologisk
  • 5o gram mandler, gjerne økologiske
  • 50 gram valnøtter, gjerne økologisk
  • 25 gram brunt sukker
  • ½ ts maldonsalt
  • 1 dl appelsinjuice, gjerne økologisk
  • 1 ss smør
  • 1 ss honning, gjerne økologisk
  • 150 gram tørket tranebær og blåbær

 

Slik gjør du:

  1. Hakk valnøtter og hasselnøtter grovt. Bland korn, nøtter og gryn.
  2. Ha appelsinjuice, smør, sukker og honning i en kjele. Varm opp og rør er alt er oppløst. Hell det våte oppi det tørre og rør godt sammen.
  3. Kle et stekebrett med bakepair og hell blandingen over. Fordel jevnt utover.
  4. Stek granolaen midt i ovnen ved 140 grader i cirka en time, rør med jevne mellomrom til granolaen har fått en jevn og fin brunfarge.  
  5. Avkjøl granolaen og bland inn tørkede bær. Hell granolaen på et stort glass med lokk.

Tips!

For en litt sunnere granola: pisk eggehvitte til en veldig løs marengs og bland med gryn, frø, nøtter, litt honning, litt kokosolje, salt og kanel. Bak i ovnen. Eggehviten skaper krønsj uten så mye fett.