Blomkål anses for å være en typisk norsk tradisjonsgrønnsak, ofte servert som litt pregløse buketter til søndagsmiddagen. Blomkålen har fått et ufortjent dårlig rykte som traust og smakløs, men sannheten er at det er en av våre mest anvendelige grønnsaker. Bare prøv denne gratinerte blomkålen med tykk og kremet saus.

Inspirert av 80-tallsklassiker

Blomkålen er mild på smak, og dermed lett å smaksette med dine favorittkrydder. I denne oppskriften har vi latt oss inspirere av 80-tallsklassikeren gratinert blomkål med hvit saus og bacon.

Oppskrift på gratinert blomkål med spicy indisk saus.

Blomkål metter ganske godt, så du kan gjerne serverer gratinert blomkål med indisk saus til middag.

Spicy blomkål

Vi har laget en fyldig og spicy tikka masala-saus å gratinere blomkålen i. Resultatet blir en herlig myk og smakfull blomkålrett som enkelt danker ut kjøttmiddagen. Sammen med ris og nanbrød blir det et fullverdig måltid. Oppskrift på saftige og gode nanbrød finner du her.

 <<LES OGSÅ: Blomkål smaker nydelig i suppe. Denne blomkålsuppen med chili, bacon og rømme er perfekt vintermiddag.>>

Kilde: Frukt.no 

Oppskrift på gratinert blomkål med spicy indisk saus.

Sausen lager du enkelt og raskt selv, og resultatet blir mye bedre enn ferdigvariantene. Lager du dobbel porsjon av sausen har du basen klar for en ny indisk rett dagen etter!

Gratinert blomkål med tikka masala-saus

Til hovedrett til 2 personer eller forrett til 4 trenger du:

  • 1 stor blomkål
  • 3 ss vegetabilsk olje
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 ss raspet ingefær
  • ½ ts spisskummen
  • ½ ts muskat
  • ½ ts gurkemeie
  • ½ - 1 ts chilipulver
  • 1 klype salt
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske tomater, knuste
  • 1 ss sukker
  • 1 boks kokosmelk
  • 1 håndfull cashewnøtter
  • 1 håndfull frisk koriander

  

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Fjern de ytterste bladene på blomkålen og kutt av stilken slik at blomkålen kan stå rett.
  2. Legg blomkålen over i en ildfast form eller gjerne jerngryte med lokk.
  3. Varm olje på middels temperatur i en stekepanne. Rasp hvitløk og ingefær på et fint rivjern. Surr dette 2-3 minutter.
  4. Tilsett spisskummen, muskat, gurkemeie og chili. Bruk ½ ts om du liker det mildt eller 1 ts om du liker det litt sterkere.
  5. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater og sukker. Bland godt. Tilsett kokosmelken og gi det et oppkok. Skru ned temperaturen og la det småputre i 5-10 minutter.
  6. Finmal cashewnøttene i en foodprocessor og ha i sausen helt mot slutten.
  7. Hell sausen over blomkålen og pass på at det kommer til i alle kriker og kroker. Sett på lokket og stek i ovnen i 1 time. Fjern lokket og stek videre i 20 minutter.
  8. Grovhakk koriander og dryss på til slutt.
  9. Serveres gjerne med ris og nanbrød.