Den milde, fine blomkålen er en av de mest anvendelige grønnsakene våre. Men hvis vi ser bort fra blomkålsuppe, brukes den fremdeles først og fremst som tilbehør. Det er veldig synd, for en så god råvare fortjener å ha hovedrollen en gang i blant.

<<PRØV OGSÅ: Gratinert blomkål med spicy indisk saus>>

Hva er blomkålbiff?

De fleste kjenner til blomkålpuré og blomkålris, men noe som kanskje ikke er fullt så vanlig ennå er blomkålbiff. Det er tykke skiver skåret fra midten av blomkålen, og som kan både stekes, grilles eller bakes i ovnen. 

Blomkålbiff er et spennende alternativ for alle som ønsker å spise litt mer grønnsaker i hverdagen. Det er riktignok ikke et saftig kjøttstykke, men når du gratinerer blomkålen med spenstig krydderblanding inspirert av Midtøstens herlige smaker, kommer du nesten ikke til å kjenne igjen den norske grønnsaken. Dette er starten på et nytt og spennende bekjentskap!

<<BLOMKÅL-TIPS: Saftige lunsjkaker med blomkål og erter>>

En frisk og syrlig tabbouleh med norsk vri er kjempegodt tilbehør til nesten alt!

Spis hele blomkålen

Til den overraskende mektige blomkålbiffen smaker det fortreffelig med en frisk og lett syrlig tabbouleh. Tabbouleh har også sin opprinnelse i Midtøsten og er en lett urtesalat med bulgur. 

I denne utgaven har vi erstattet bulgur med raspet blomkål. Grønnsakens rå smak og lett knasende konsistensen passer nydelig sammen med de friske urtene og granateplekjernene. Til den gratinerte blomkålbiffen smaker dette tilbehøret rett og slett himmelsk. 

<<GRØNNSAKBIFF: Mettende vegetarmat med rødkål og dukkah>>

Som ekstra bonus får du brukt hele blomkålen og det bidrar til mindre matsvinn.

Blomkålbiff med eksotiske smaker.

Blomkålbiff er en overraskende mektig middag.

GRATINERT BLOMKÅLBIFF MED ZA’ATAR OG TABBOULEH

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 45 minutter
Steketid: 25-30 minutter
Steketemperatur: 200˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Za’atar-aioli:

  • 2 stk. sitron, revet skall av
  • 1 ss karve, ristet
  • 1 ss sesamfrø, ristet
  • 2 ss timian (tørket)
  • 2 ss oregano (tørket)
  • 2 ss merian (tørket)
  • 1 ts flaksalt salt
  • 150 g aioli, f.eks. Coop Aioli
  • 2 stk. blomkål
  • 2 ss smør

 

Tabbouleh:

  • 25 g friske mynteblader, finhakket
  • 25 g bladpersille, finhakket
  • 200 g Piccolo-tomater, i små terninger
  • 2 stilker vårløk, finsnittet
  • 0,5 stk. granateple
  • 2 ss Extra Virgin olivenolje
  • 0,5 stk. sitron, saften av

 

Slik gjør du:

  1. Start med å lage Za’atar-aioli:Rist sitronskall, sesamfrø og karve lett i en tørr stekepanne på middels sterk varme i ca. 5 minutter. Avkjøl og bland sammen med timian, oregano, merian og salt. Krydderblandingen kan oppbevares noen måneder i glass med tett lokk. 
  2. Rør 1,5 ss Za’atar-krydder sammen med aioli og sett til side.
  3. Forbered blomkålbiff: Sett ovnen på 200˚C. Skyll blomkål godt og skjær 4 tykke «biffer» (2-3 cm) fra midten på blomkålen.
  4. Smelt smør i en stekepanne på relativt sterk varme. Stek blomkålbiffene ca. 1 minutt på hver side slik at de får fin farge.
  5. Legg blomkålbiffene på bakepapirkledd stekebrett og bak midt i ovnen i 15 minutter. Smør en spiseskje Za’atar-aioli utover hver blomkålskive og stek videre i til de er møre (ca. 10-15 minutter).
  6. Lag tabbouleh: Rasp resten av blomkålen på grovt rivjern og ha i en bolle. Tilsett finhakket mynte og persille, tomater i små terninger, finsnittet vårløk og granateplekjerner. Ringle over god olivenolje og sitronsaft rett før servering.