Gresskar

  • Latin: cucurbita
  • Engelsk: pumpkin
  • Fransk: citrouille

Mange kjøper gresskar én gang i året, for å skjære ut et skummelt ansikt og sette på trappa til Halloween.  Det finnes så mange gode ting du kan lage med denne herlige grønnsaken. Gresskar er faktisk i familie med squash, melon og agurk, og på engelsk kan gresskar omtales som winter squash. 

Mange typer gresskar

Det finnes mange typer gresskar, faktisk over 700 typer i hele verden. Det store runde halloweengresskaret er først og fremst et pyntegresskar, men kan også brukes i supper og curryer. Halloweengresskar vi får kjøpt i butikken i oktober er dyrket i Norge, nærmere bestemt i Lier og Vestfold, ifølge frukt.no 

Skal du virkelig lage god mat av gresskar, bør du velge et butternut-gresskar, eller flaskegresskar som det kalles på norsk. Navnet kommer av fasongen som er lang og smal på toppen og litt tykkere nederst.  Fargen på flaskegresskar er lyst, en mellomting mellom fersken og sand. 

<<LES OGSÅ: Lyst på en ny vri på gulrotkake? Erstatt gulroten med gresskar og få verdens saftigste gresskar-gulrotkake! >>

Det japanske hokkaidogresskaret er lite, knalloransje gresskar med fast oransje fruktkjøtt. Muskatt-gresskaret er ikke så vanlig i norske butikker, men er også et godt matgresskar med store gresskarkjerner.

De små fargerike gresskarene (som ofte selges i nett) er bare til pynt og skal ikke spises.

Slik bruker du gresskar

Gresskar kan som regel brukes på samme måte som søtpotet og gulrot. Gresskar er fantastisk i supper, gryteretter, kaker og som fritert snacks. Du kan spise gresskar kokt, syltet og ovnsbakt. Gresskarkjernene kan du riste i ovnen og bruke på salater, frokostblanding og som garnityr på supper og gryter.

Holdbarhet og oppbevaring

Hele gresskar har lang holdbarhet og skal oppbevares svalt og tørt. Oppbevares det riktig kan det holde i flere måneder. Kjøper du oppskåret gresskar holder det cirka en uke i kjøleskapet. Sjekk at gresskarkjøttet ser friskt og fast ut, er det for mørkt og mykt, kan det være dårlig.

Suppe med gresskar og chili.

Gresskar er fantastisk godt i suppe. Gjerne sammen med chili.

GRESSKARSUPPE MED CHILI

Dette trenger du til 4 personer: 

  • 500 g gulrot eller søtpotet
  • 1 gul løk
  • 500 g gresskar - kun kjøtt
  • 75 g smør
  • 1,2 l vann
  • 1,2 dl hvitvin
  • 1,5 ss kyllingfond
  • 1 ss flytende honning
  • 3 dl matfløte
  • salt og pepper
  • 1 ts chilipulver
  • 4 ss ristede gresskarkjerner

 

Slik gjør du:

  1. Skrell søtpoteter og løk og del dem i terninger.
  2. Skrell og rens gresskaret, skjær kjøttet i terninger og kjør det til puré i en kjøkkenmaskin.
  3. Stek løk og søtpotet og gresskarpuré i smør på middels varme i ca. 5 minutter. Tilsett vann, hvitvin, fond og honning. La suppen få et oppkok.
  4. La suppen småkoke i 10-15 minutter (til søtpotetene er møre).
  5. Kjør suppen jevn med en stavmikser.
  6. Tilsett fløte og chili og la suppen småkoke videre i ca. 5 minutter.
  7. Tilsett mer væske hvis suppen blir for tykk. Smak til suppen med salt og pepper.

Tips!

Du kan gjerne tilsette rå laks i denne suppen. Laksebitene skal bare trekke i suppen siste minuttene. Pynt gjerne med litt persille eller koriander.