Sommeren er her og vi elsker å være ute og grille. Å spise ute på sin egen veranda eller i hagen er herlig hverdagsluksus. Så da hiver vi alt på grillen og koser oss. Men det kan være lurt å ha noen kjøreregler å gå etter hvis man skal få et optimalt resultat.

<<SULTEN PÅ GRILLMAT? Sjekk årets beste grillmat hos Coop Grill perfekt >>

Grillspyd-tabbene du må unngå

Å grille alt på ett spyd er oppskriften på et mislykket måltid. Fisk er ferdiggrillet før grønnsakene er det, og grønnsakene er ferdige før kjøttet er ferdig. Det verste du kan gjøre er å lage blandede spyd med forskjellige typer kjøtt. Kylling og svin må være gjennomstekt, mens oksekjøtt kan være ganske rødt i midten.

Skal du grille forskjellig type kjøtt og grønnsaker anbefaler vi deg å grille kylling for seg, svin for seg, okse for seg og grønnsaker for seg. Det samme gjelder fisk.

Marinade løfter grillspydene

En god marinade kan løfte et grillspyd med grønnsaker til nye høyder. Grønnsaker på grillen tåler masse smak, så ikke vær redd for å pøse på med krydder og urter. Oljebaserte marinader må tørkes av grønnsakene før de grilles ellers vil du ende opp med brent smak.

Trikset er å bruke kjøkkenpapir og ”klappe” av marinaden. Smaken har uansett satt seg godt i grønnsakene under marinering. Du kan pensle på mer marinade mot slutten av grillingen hvis du ønsker det.

Sett sammen grillspyd med grønnsaker 

Kutt grønnsakene i store biter slik at de ikke tørker ut på grillen. Våte grønnsaker som tomater egner seg ikke så godt å skjære i biter. Grill dem heller hele. Sørg også for å kutte grønnsakene i samme størrelse slik at alt på grillspydet får lik mengde varme. Velg forskjellige kombinasjoner av grønnsaker og mariner dem deretter.

Provencalsk eller asiatisk grillspyd

Et grillspyd med aubergine, grønn squash, rød paprika, løk og tomater kan marineres i en provencalsk marinade. Du oppnår da at grillspydet smaker som den kjente grønnsaksretten ratatouille.

Sopp, grønn paprika, sukkererter og gul squash kan marineres i den asiatiske marinaden.

Dipp for glede

Grillede grønnsaker er godt for seg selv, men lager du en god dipp, får du et spennende og mettende måltid. Du kan også servere grønnsaksspydet sammen med salat, ris, couscous eller bakt potet. Men også grillet halloumi-ost eller mozzarella er deilige tilbehør.

Litt småsulten? Disse dippene med avokado og fetaost vil få fart på festen.

Det asiatiskmarinerte grillspydet kan serveres med en dipp med asiatiske smaker, mens det provencalske grillspydet passer godt med basilikum-dippen:

Du trenger bare grønnsaker! Med digge marinader og deilige dipper blir grillspyd med grønnsaker et kongemåltid. Se oppskriftene.

Grønnsaker på grillspyd med marinade og dipp

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 gul squash
  • 1 grønn squash
  • 8 sjalottløk, i båter
  • 8 sjampinjonger
  • 16 cherrytomater
  • 1 grønn paprika
  • 1 rød paprika
  • 1 pose sukkererter
  • 1 aubergine

 

Asiatisk marinade:

  • 1 lime, skall og saft
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts flaksalt
  • ¼ ts pepper
  • 6 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ts finrevet ingefær
  • 1 ts finhakket rød chili

 

Provencalsk marinade:

  • 1 ss Provence-krydder
  • 1 ts flaksalt
  • ¼ ts pepper
  • 6 ss extra virgin olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ sitron, saften

 

Asiatisk dipp:

  • 1 beger rømme, 18%
  • 1 ts finhakket rød chili
  • 1 lime, saft og finrevet skall
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 2 ss finhakket koriander
  • 2 ss finhakket mynte

 

Basilikum-dipp:

  • 1 beger rømme, 18%
  • 2 ss ketchup
  • ¼ ts chilipulver
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • 4 ss hakket basilikum
  • 1 ss sitronsaft

 

Slik gjør du:

  1. Skjær grønnsakene i like biter. Cherrytomatene lar du være hele.
  2. Tre grønnsakene på spydene, gjerne annenhver sort. Lager du provencalske spyd, bruker du båter av løk, rød paprika, grønn squash, aubergine og tomater.
  3. Bland ingrediensen til en provencalsk marinade og legg spydene i marinaden et par timer i kjøleskap.
  4. Tre løkbåter, sopp, grønn paprika og gul squash på spyd. Bland ingrediensene til den asiatiske marinaden og legg spydene i marinaden et par timer i kjøleskap.
  5. Bland sammen ingrediensene til de to dippene.
  6. Tørk av marinaden på grillspydene forsiktig og legg dem på grillen. Grill til du har oppnådd fin farge og grønnsakene er ferdige. Du kan legge spydene over på indirekte grilling i 10 minutter for å få grønnsakene gjennomstekte. Pensle med marinade hvis du ønsker det.
  7. Server grillspyd med dipper til.

Tips!

Bruker du trespyd legger du dem i kaldt vann i 30 minutter før du skal grille. Dette for at de ikke skal brenne opp på grillen. 

Tips!

Du kan også grille frukt. Ananas holder formen perfekt og smaker godt sammen med salt spekeskinke.