Grønne erter

  • Latin: Pisum sativum
  • Engelsk: green peas
  • Fransk: pois verts

Erter er en naturlig del av norsk husmannskost, og noe mange forbinder med søndagsmiddager hos besteforeldre eller som tilbehør til lutefisken.

Erter er en av våre eldste matplanter, og har vært dyrket i Norge siden 1200-tallet.

De rimelige grønne ertene som vi finner i alle frysedisker landet rundt kalles hageerter, og kommer fra erteplanten som hører til i erteblomstfamilien. Planten dyrkes i flere varianter, blant annet som sukkerert, hageert, åkerert og pillerter.

<<LES OGSÅ: Grønne erter er supergodt i paella. prøv denne fantastiske paellaen med chorizo og reker. Nam!>>

Let i frysedisken

Ertene blir som regel tørket, fryst eller hermetisert i løpet av 1 time etter innhøsting for å bevare næringsstoffene som gradvis går tapt etter at de er høstet.

Det er grunnen til at vi sjelden finner ferske erter til salgs i Norge.

Grønne erter og overtro

Erter er forbundet med overtro, og i gamle dager trodde folk at hvis ertestenglene la seg utover åkerkantene skulle høsten bli mild, og lå de innover, skulle høsten bli kald.

Næringsinnhold:

Erter er en god proteinkilde, og er derfor populær blant vegetarianere. 100 gram erter inneholder 5,2 gram protein, 5,5 gram fiber samt C-vitamin og kalium.  

Slik bruker du grønne erter

  • Erter smaker mildt og svakt søtt, og vi nyter dem oftest kokt eller stuet.
  • De er spiseklare på 1-2-3 - du trenger bare å ta posen ut av frysen og legg ertene i kokende vann i 1 minutt, helle av vannet, og servere.
  • Mos dem gjerne med stavmikser til puré - et ypperlig følge til fiskemiddager eller kjøttkaker.
  • Ertene passer også godt sammen med andre ingredienser, og får ofte følge av bønner eller linser i vegetarmåltider
  • Ha erter i omeletten, i suppen, i gratenger eller bland dem inn i risotto, i tomatsausen eller lag ertepesto.
  • Ertesuppe er en tradisjonsrik klassiker om høsten, ofte laget med svineknoke.

 Kilder: nibio.no, snl.no, Wikipedia

Oppskrift på ertesuppe med grønne erter.

Grønne erter er rimelig og god hverdagsmat. Hjemmelaget ertesuppe er en super måte å spise erter på.

Ertesuppe

Dette trenger du til 4 personer:

  • 1 ss olivenolje

  • 1 løk

  • 1 fedd hvitløk
  • 1 stang stangselleri
  • 500 g friske eller frosne erter

  • 7,5 dl buljong
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk, hvitløk og stangselleri.
  2. Varm olje i en gryte og surr løk, hvitløk og stangselleri i et par minutter til det er mykt. Tilsett erter og buljong og kok opp. Skru ned varmen og la det surre i ca. 4–5 minutter.
  3. Lag puré av suppen med en stavmikser, tilsett mer vann om den er for tykk. Krydre med salt og pepper.
  4. Server med sprø baconterninger og fullkornsbrød.