Grønnkål

  • Latin: Brassica oleracea sabellica
  • Engelsk: Kale, curly kale
  • Fransk: Chou frisé, chou vert

Botanisk er grønnkålen i slekt med mange andre kålsorter vi kjenner, men likevel er den ikke noen typisk kål. Grønnkål tilhører gruppen bladkål, og danner ikke noe fast kålhode, men består av stilker med krusete blader. På avstand ser den nesten ut som en gedigen kruspersille.

<<LES OGSÅ: Visste du at importerte grønnsaker, frukt og bær kan inneholde skadelige bakterier? Her får du triksene som gjør dem rene og trygge.>>

Mildere smak etter frysing

Den mørkegrønne, sprø grønnkålen har en kraftig kålsmak. Smaken blir gjerne litt mildere dersom grønnkålen blir utsatt for frost, så hvis du ønsker mildere smak, kan du gjerne fryse den før tilberedning.

Grønnkålen finnes i dag i velassorterte butikker nesten hele året, og er også enkel å dyrke i egen hage. Den stiller få krav til klima, og tåler til og med å stå ute om vinteren etter at frosten er kommet. 

Derfor er grønnkål en supergrønnsak

Grønnkålen er altså en virkelig supergrønnsak, og er det en grønnsak du bør vurdere å inkludere i kostholdet ditt, er det denne. Ikke bare er den proppfull av av jern, vitamin C, kalsium og andre vitaminer og stoffer kroppen din vil ha, forskning viser også at noen av stoffene i grønnkålen virker hemmende på veksten av kreftceller, skriver forskning.no

Trolig er årsaken ti denne effekten samspillet mellom polyfenolene og de andre stoffene i kålen.

Slik bruker du grønnkål

Grønnkål kan gjerne spises rå i salat, men den er minst like god varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokes, kokes, bakes og stekes, og passer også godt i supper, stuinger og omeletter.

Grønnkålen skal være saftig, fri for skader og ha jevn, grønn farge og krusete, velutviklede blader.  

Prøv grønnkål i frisk salat med torsk:

Oppskrift på ovnsbakt torsk med grønnkålsalat.

Grønnkål kommer til sin rett sammen med nøtter og grønne epler.

Ovnsbakte torskepakker med grønnkålsalat

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 2 purrer, i tynne skiver
  • 2  gulrøtter, i små terninger
  • 4  torskefilet er (eller annen hvit fisk)
  • 1½ dl Crème fraîche
  • skall fra 1 sitron
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • 4 små kvister persille eller tørket persille 

Grønnkålsalat:

  • 150 g grønnkål eller hodekål
  • 2 epler, skåret i tynne skiver
  • 4 ss hasselnøtter, grovhakkede
  • 2 ss  olivenolje
  • 1 ss eplesidereddik
  • salt og pepper 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader. Fordel purre, gulrøtter og torsk på 4 stykker bakepapir.
  2. Rør Crème fraîche, sitronskall, olivenolje, salt, pepper og urter sammen, og fordel det på torskestykkene. Brett bakepapiret sammen og lukk det godt til i endene. Bak fiskepakkene i cirka 10-12 minutter.
  3. Vask grønnkål grundig, og hakk den fint. Bland den med epler og hasselnøtter. Rør olivenolje sammen med eddik, salt og pepper og vend det rundt i salaten, smak salaten til.
  4. Server fiskepakkene sammen med salaten.

 

(Kilder: frukt.no, forskning.no, Agropub, Wikipedia)