Hvis du tar en bit Halloumi rett fra kjøleskapet, vil du kanskje tenke ”Hmmm, denne kan jeg jo vaske bilen med”. For Halloumi rett fra pakken er nemlig ikke så godt, selv om den av utseende ligner på sin greske fetter fetaost.

Halloumi er en kypriotisk mellomhard ost som er laget av en blanding av geit- og sauemelk. Noen ganger også blandet med kumelk. Mange kaller Halloumi for en ”grillost”.

<<LYST PÅ GRILLMAT? Se sommerens nyheter hos Coop Grill perfekt her. >>

Tåler røff behandling

Halloumi trenger varme, høy varme. Enten fra en stekepanne eller fra en grill.

Overgangen fra å smake som en hard, salt svamp til noe som smaker så godt som grillet Halloumi, er nesten en gåte. Men bare nesten.

Årsaken er at Halloumi har et høyt smeltepunkt og tåler sterke varme uten å gå i oppløsning. Varmen gjør osten sprø på utsiden og litt myk og smaksrik på innsiden. Halloumi smaker salt og kan likne på fetaost i smak.

<<Vegetar-nam! Her er grønnsakene som smaker enda bedre på grillen.>>

Slik skal du grille Halloumi

Det er et par ting du skal ha i bakhodet når du skal bruke Halloumi. Det ene er at den må stekes i god og varm panne. Er varmen for lav, forblir osten som en gummisvamp. Det andre er at det er gjestene som skal vente på osten og ikke omvendt:

  1. Gjør alt klart
  2. Sett dere til bords
  3. Grill osten og spis med en gang!

<<Klar for frisk sommermat? Endelig en sommersalat som du faktisk blir mett av>>

Tips!

Halloumi er en fantastisk kjøtterstatter. Prøv den for eksempel som burger, eller server grillede skiver Halloumi med honning og nykvernet pepper over.

Eller grill Halloumi og server den i en frisk salat med masse krydderurter:

Sommersalat med couscous, krydderurter og halloumi. Halloumi er en grillost som trenger rett behandling for å bli god. Her får du oppskrift på salat med krydderurter, couscous og Halloumi.

Halloumi trenger sterk varme for å bli god. Halloumi smaker supergodt til nesten all grillmat.

COUSCOUSSALAT MED HALLOUMI OG SITRONVINAIGRETTE

Dette trenger du til 4 personer:

  • 4 dl couscous
  • ½ agurk, skrelt og delt på langs, så i biter
  • ½ pakke sukkererter, delt på langs
  • 1/2 bunt reddiker, delt i skiver
  • 1 håndfull persille, hakket
  • 1 håndfull mynteblader, hakket
  • 1 god ss kapers
  • 1 pose salatblader
  • 1 pk Halloumi
  • Sitronbåter til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Kok couscous etter anvisning på pakken.
  2. Ha couscous i en stor salatbolle og bland inn agurk, sukkererter, persille og kapers.
  3. Pisk sammen vinaigrette, bland inn i couscousen og sett til side (er det for mye dressing – ha på glass eller sett den slik at folk kan forsyne seg selv)
  4. Del Halloumien i skiver eller terninger og stek dem på høy varme.
  5. Bland salaten inn i couscousen. Legg skiver av Halloumi på toppen og server med en gang!

 

Sitronvinaigrette

  • 3 ss rødvinseddik
  • 2 ss Dijonsennep
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts oregano
  • ½ ts salt
  • ¼ ts nykvernet pepper
  • 1 dl olivenolje
  • 3 ss sitronsaft

Slik gjør du:

  1. Pisk sammen eddik, sennep, oregano, hvitløk, salt og pepper i en bolle.
  2. Hell olivenolje i en tynn stråle ned i blandingen mens du pisker.
  3. Pisk inn sitronsaft.

 

Tips!

Ha blandingen på glass med lokk slik at du kan riste den før du skal bruke den.