Hasselnøtter

 • Latin: Corylus avellana
 • Engelsk: Hazelnuts
 • Fransk: Noisettes

 

Mange forbinder nok hasselnøtten med skikkelig julekos. Ekstra moro er det hvis det åpenbarer seg to små kjerner under skallet, for da er det duket for en omgang filipine og muligheter til å vinne en liten premie.

Lys kjerne

Hasselnøtter er omgitt av et kraftig skall som må knekkes før du kommer inn til den spiselige kjernen. En nøtteknekker er derfor et nødvendig verktøy med mindre du velger en pose med nøtter uten skall.

Selve kjernen er lys gul, og den er omgitt av en tynn, brun hinne som du spiser.

En sjelden gang har det altså utviklet seg to kjerner i stedet for en, og et gammelt ordtak vil ha det til at en gravid kvinne som spiser en nøtt med to slike kjerner vil få tvillinger.

<<LES OGSÅ: Lyst på en krydderblanding du kan bruke på nesten alt? Egyptisk Dukkah med hasselnøtter kan brukes både som krydderblanding og dipp. >>

Hasselnøtter vokser vilt

Hasselnøtten er frukten fra busken Hassel som vokser naturlig i Europa og Asia, og i naturen er nøtten tilpasset å spres med dyr som samler vinterforråd.

Man regner for øvrig med at de første menneskene som bosatte seg her i landet hadde med seg hasselnøtt som matforråd. Nøtten spredte seg nemlig svært raskt nordover, og dette ville ikke vært mulig uten menneskets hjelp.

Hasselnøttskall har også vært vanlig å finne ved steinalderboplasser.

Sunne nøtter

Hasselnøttene har et høyt innhold av vitamin E, og en neve hasselnøtter er alt som skal til for å dekke dagsbehovet. I tillegg er nøttene en god kilde til tiamin, vitamin 6, fosfor, magnesium og kalsium. Den inneholder også folat, kalium, jern og sink.

Noen hasselnøtter om dagen er også gunstig for fordøyelsen fordi nøttene inneholder kostfiber.

Slik bruker du hasselnøtter

I julen dukker hasselnøtten opp i nøtteskåler i de tusen hjem sammen med valnøtter, mandler og andre nøttefavoritter. Det er imidlertid ingen grunn til at hasselnøtten kun skal brukes i julen. Nøtten smaker nemlig kjempegodt både naturell og til desserter, i kaker, i konfekt og sammen med sjokolade.

Hasselnøtten er tilgjengelig hele året og holder godt hvis den oppbevares kaldt mellom null og fire grader.

Kilder: UiB, Frukt.no, Wikipedia

Oppskrift på marmorkake med hasselnøtter.

Hasselnøtter er fantastisk godt i kaker, sammen med sjokolade og i frokostblandinger. Her får du en deilig oppskrift på marmorkake med smeltet sjokolade og hasselnøtter.

Marmorkake med smeltet sjokolade og hasselnøtter

Dette trenger du til 1 brødform á 1,3 liter:

 • 7,5 dl siktet mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 6 dl sukker
 • 1,5 dl kakao
 • 6 ss vann
 • 3 dl usaltet smør, smeltet og avkjølt
 • 5 store egg
 • 1,5 dl kefir eller hel melk 

Glasur:

 • 150 g mørk 70% sjokolade
 • 2 dl fløte
 • 150 g hakkede hasselnøtter

 

Slik gjør du:

 1. Sikt mel og salt i en egen bolle.
 2. I en annen bolle, tilsett halvparten av sukkeret, kakao og vann. Rør til du har en jevn røre.
 3. I en kjøkkenmaskin, ha i smeltet smør, resten av sukkeret og rør godt. Tilsett så ett egg om gangen. Røren skal være luftig som en lett pannekakerøre. Skru ned omdreiningen på maskinen og tilsett mel, salt og melk i omganger. Overfør 5 dl av røren til kakaoblandingen.
 4. I en smurt brødform, start med å helle i den lyse røren, kun et tynt lag, og legg deretter på et lag med kakaorøren. Bruk en lang pinne og rør forsiktig mellom lagene slik at de blandes fint. Fortsett å legg lagvis til du har fylt formen.
 5. Bak kaken i ovnen i ca 50-60 min. på 180 grader. Test om den er ferdig med en pinne. Når pinnen er tørr, er kaken klar. Avkjøl kaken på rist.
 6. Lag glasur når kaken er avkjølt. Smelt sjokolade og fløte i et vannbad eller på veldig lav varme. Rør godt underveis. Hell sjokoladen over kaken og dryss over de hakkede hasselnøttene.