Ta vare på sommersmakene og putt dem på glass, så varer sommeren lenge etter at vintertøyet er hentet ned fra loftet. Noe av det aller enkleste og beste er hjemmelaget bringebærsyltetøy.

Bringebærsyltetøy på hurtigmåten

Å lage syltetøy er overhodet ikke vanskelig. Det er egentlig bare å koke sammen bærene i et par minutter, tilsette sukker og koke opp på nytt. Superenkelt, ikke sant?

Nå tar det riktignok litt tid å avkjøle syltetøyet, så det er ikke spiseklart på 5 minutter. Men i forhold til at resultatet kan nytes i lang tid fremover, er dette en minimal tidsinvestering.

Hjemmelaget bringebærsyltetøy med limeskall

Det blir litt ekstra nytelse ved frokostbordet når du har laget syltetøyet selv.

Det som kan ta tid, er selvsagt å plukke bærene. Bærplukking er en fin sensommersyssel, men om du ikke har mulighet eller tålmodighet til å plukke selv, får du kjøpt ferske bringebær på Coop Mega.

<< PRØV OGSÅ: Hjemmelaget ripsgelé med smak av vanilje >>

Syltepulver redder konsistensen

Bær inneholder både sukker og stoffet pektin, som er et slags naturlig gelatin. Bringebær inneholder imidlertid ikke så mye pektin, derfor bør du tilsette syltepulver. Det hjelper både på konsistensen og gjør at syltetøyet holder seg lenger. 

Frysepulver brukes først og fremst til rørte bær som fryses, altså bær som ikke er varmebehandlet. Det går fint å bruke frysepulver som tykningsmiddel til kokt syltetøy også, men husk da at frysepulver ikke har konserverende effekt. 

<<GJØR DET ENKELT: Plommesyltetøy med stjerneanis>>

Hjemmelaget bringebærsyltetøy med limeskall

Litt limeskall i bringebærsyltetøyet gir en herlig liten kontrast til det søte.

HJEMMELAGET BRINGEBÆRSYLTETØY MED LIMESKALL

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: 10 minutter
Mengde: ca. 1 liter syltetøy

Dette trenger du:

  • 1 kg ferske bringebær (ferdig renset)
  • 2 stk. lime, revet skall av
  • 400 g sukker
  • 0,5 pk. syltepulver

 

Slik gjør du:

  1. Sørg for å ha klar sterile glass til det ferdige syltetøyet (se framgangsmåte lenger ned i saken).
  2. Ha bringebær og revet limeskall i en kasserolle på høy varme. Rør om til bærene begynner å væske. Det tar 1-2 minutter.
  3. Tilsett sukker og syltepulver og rør om til sukkeret er helt oppløst.
  4. Hell det varme syltetøyet over på rene, varme glass. Sett på lokk og la glassene avkjøles helt. Oppbevares tørt og mørkt. Åpnede glass kan oppbevares 2-3 uker i kjøleskapet.

Frysetips: Fordel bringebærsyltetøyet i poser med lynlås og legg flatt i frysen. De flate posene gjør at syltetøyet tiner raskt.

<<BRINGEBÆR-TIPS: Sjekk alt det gode du kan lage med bringebær>> 

Slik steriliserer du sylteglass

  1. Vask glass og lokk godt, for eksempel i oppvaskmaskinen.
  2. Forvarm ovnen til 100˚C. Dypp glassene i kokende vann og sett på et stekebrett.
  3. Tørk glassene i stekeovnen i ca. 10 minutter. Glassene er klare til bruk.