Hvis du aldri tidligere har prøvd myntegelé til lammekjøtt, har du virkelig noe å glede deg til! Det er en herlig frisk og kanskje litt eksotisk smakskombinasjon, som ikke rokker ved den tradisjonelle lammemiddagen. Du kan med andre ord fremdeles lage lammelåret som du alltid har gjort, mens den store overraskelsen kommer i et lite glass ved siden av. 

Aromatisk og syrlig myntegelé

Det er ingen hemmelighet at det smaker ekstra godt med noe syrlig til et mektig kjøttmåltid. Det er derfor hamburgeren serveres med sylteagurk og hvorfor syltet rødløk passer perfekt til alt fra leverpostei til svineribbe.

Mynte har en kraftig smak og aroma som går godt sammen med den særegne lammesmaken. Sammen med syrlig sitronsaft får du en ren og frisk gelé – det ultimate tilbehøret til omtrent alt av lam.

<< Prøv også: Lammelår med myntepesto >> 

Godt tilbehør til ost

Hjemmelaget myntegelé passer også godt til myke oster som brie og camembert, og som tilbehør til fete patéer og posteier.

For enda syrligere gelé kan sitronsaften erstattes med hvitvinseddik eller eplesidereddik. Da nærmer smaken seg det engelskmennene kaller «mint sauce», fast tilbehør til alt fra lammesteik til lammekoteletter.

<< Serveringstips: myntegelé smaker nydelig til braisert lammeskank >>

Har du lyst til å prøve myntegelé uten å måtte lage den selv, kan du finne det på Coop Mega.

braisert lammeskank med hjemmelaget myntegelé

Hjemmelaget myntegelé smaker vidunderlig godt til lammekjøtt. Prøv det neste gang du skal servere braiserte lammeskanker, for eksempel.

HJEMMELAGET MYNTEGELÉ

Vanskelighetsgrad: Lett
Mengde: ca. 5 dl

Dette trenger du:

  • 5 dl ferske mynteblader (tettpakket)
  • 6 dl vann
  • 3 ss sitronsaft
  • 35 g fruktpektin (Certo)
  • 3,5 dl sukker

 

Slik gjør du:

  1. Ha mynteblader og vann i en blender og kjør et par sekunder til bladene er hakket godt opp.
  2. Hell blandingen over i en kasserolle. Kok opp, senk temperaturen og la alt trekke under kokepunktet i 45 minutter.
  3. Sil av bladene og hell myntevannet tilbake i kasserollen. Rør inn sitronsaft, fruktpektin og sukker. Kok opp under omrøring og la det småputre 1 minutt.
  4. Skum av og hell geléen raskt over på varme, sterile glass. Legg noen friske mynteblader i glassene og sett på tette lokk. Snu glassene opp ned og la de stå slik til myntegeléen er stivnet, gjerne natten over.

Oppbevar mørkt og tørt. Myntegelé har god holdbarhet så lenge glassene er tette og uåpnet.