Mot slutten av sommeren strutter hagen av frukt og bær som bare venter på å bli plukket. Rips er blant de beste og mest tilgjengelige bærsortene; de lave ripsbuskene bugner av vidunderlige røde bær, i perfekt plukkehøyde for store og små.

Det er som om de syrlige bærene inviterer oss til å ta fram saftflaskene og syltestrikkene og fylle sommeren på glass.

<<RIPS-TIPS: 5 deilige oppskrifter med rips>>

Når ripsgeléen ikke vil stivne

Noe av det aller beste å lage av rips er gelé. Det er jo mest på grunn av den friske, gode smaken, men også fordi rips fra naturens side har et høyt innhold av pektin. Det er et naturlig stoff som bidrar til at gelé og syltetøy stivner.

Jo mer modne bærene blir, desto lavere innhold av pektin har de, og det blir vanskeligere å få ripsgeléen til å stivne. Heldigvis finnes det en enkel løsning på det, nemlig syltesukker.

Syltesukker er tilsatt naturlig pektin og vil derfor gi ekstra hjelp slik at geléen stivner som den skal. Det betyr også at du kan bruke rips som er søtere og mer modne og dermed redusere den totale sukkermengden.

<<PRØV OGSÅ: Hjemmelaget bringebærsyltetøy på kun 5 minutter>>

ripsgelé med vanilje

Litt vanilje gir en lett og deilig krydret smak som passer godt til den friske ripsgeléen.

Den perfekte gaven

Den forfriskende smaken av rips smaker himmelsk godt til pikante blåmuggoster og glir elegant inn som fast tilbehør til ostefatet.

Ripsgelé passer også godt som tilbehør til høstens viltmiddager. Hva med å prøve en liten skje ripsgelé neste gang du skal lage kremet viltsaus? Den friske sødmen gir et løft til den mektige sausen og det kraftige kjøttet.

Hjemmelaget ripsgelé er en hyggelig ting å gi bort. Hva er vel bedre enn å få noe som det er lagt så mye kjærlighet i?

<<PRØV OGSÅ: Plommesyltetøy med stjerneanis>>

ripsgele med vanilje

Et glass hjemmelaget ripsgelé er hyggelig å gi bort, for eksempel som vertinnegave.

RIPSGELÉ MED SMAK AV VANILJE

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 1 time

Dette trenger du:

  • Rips
  • 3 dl vann pr. kg rips
  • 500-700 g syltesukker pr. liter saft
  • 0,5 stk. vaniljestang pr. liter saft

 

Slik gjør du:

  1. Rens rips for stilker og blader. Ha i en stor gryte sammen med riktig mengde vann i forhold til mengden frukt. Kok forsiktig opp på middels sterk varme, senk temperaturen og la bærene småkoke i ca. 30 minutter til de har falt sammen. Bruk et finmasket klede til å sile saften.
  2. Mål opp saften og vei opp riktig mengde syltesukker (avhengig av hvor søt gelé du vil ha). Bruk gjerne vanlig sukker dersom bærene ikke er for modne, ca. 700-900 g pr. liter ripssaft.
  3. Skrap ut vaniljefrø og rør ut i ripssaften.
  4. Gi saften et raskt oppkok.
  5. Tilsett litt og litt sukker under omrøring til alt er løst opp.
  6. Kok opp igjen og la saften småkoke uten lokk i 15 minutter. Skum av underveis for å få en klar gelé.
  7. Hell den varme ripsgeléen over på rene, varme glass (se tips nederst i saken) og sett på tette lokk. Sett glassene kaldt med en gang og la stå til geléen har stivnet. Oppbevar mørkt og kjølig.

Ripsgelé med vanlig sukker

Bruker du vanlig sukker må du sjekke om geléen vil stivne skikkelig ved å utføre «gelétesten». Drypp litt av gelésaften på en kald tallerken og vent ca. ett minutt. Dra en teskje gjennom geléen. Etterlater den et spor som ikke tettes er geléen klar. Dersom den flyter sammen må saften tilsettes mer sukker og kokes opp på ny.

 

Slik steriliserer du sylteglass:

  1. Vask glass og lokk godt, for eksempel i oppvaskmaskinen.
  2. Forvarm ovnen til 100˚C. Dypp glassene i kokende vann og sett på et stekebrett.
  3. Tørk glassene i stekeovnen i ca. 10 minutter. Glassene er klare til bruk.

 

Kilde: https://snl.no/pektin