Det finnes uendelig mange varianter av jordbær. Noen egner seg til sylting og safting, andre er best når de spises naturell med én gang. 

Ville jordbær har vært kjent siden romertiden, men jordbærene vi kjenner i dag ble ikke kommersielt dyrket før på 1800-tallet. I dag dyrkes det jordbær i hele Sør-Norge.

Forskjell på jordbær og markjordbær

Både markjordbær og hagejordbær (det vi kaller jordbær) tilhører jordbærslekta i rosefamilen. Markjordbær vokser vilt, og trives både i grøftekanter og i skogen. Bærene er små og smaken er utrolig søt og god. Du finner markjordbær i hele Norge.

Den moderne jordbærplanten oppsto etter krysninger mellom europeiske og amerikanske jordbærplanter. Først på 1900-tallet ble det fart i produksjonen av jordbær, og siden den gang har tusenvis av jordbærsorter blitt utviklet. 

Se en oversikt over de mest populære jordbærsortene og hva de kan brukes til.

Norske jordbær på et bord.

Den norske jordbærsesongen er kort og intens. Heldigvis får du kjøpt importerte jordbær hele året.

Slik bruker du jordbær

Jordbær smaker nydelig med is eller fløte, eller bare naturell, for eksempel i en fruktsalat. Naturell er kanskje det aller, aller beste, for norske jordbær er så proppfulle av god smak og sødme. De er rett og slett en himmelsk munnfull hver og en av dem.

Når de søte, norske jordbærene kommer, er det mange som benytter anledningen til å lage hjemmelaget jordbærsyltetøy for å ta vare på den deilige sommersmaken hele året. Oppskrift på et kjempedeilig jordbærsyltetøy får du her.

Jordbær kan også fryses i et beger eller plastboks. Pass på at jordbærene er søte og modne (ikke overmodne) og uten skader. Tørk dem godt før du fryser dem. Jordbær blir ganske myke når de tiner, så de egner seg best hvis de røres med litt sukker til ferskt syltetøy, eller brukes som fyll i bløtkake eller i en smoothie.

Best oppbevaring

Jordbær holder seg ved 2-4 grader, og har kort holdbarhet.  Norsk sesong er fra juni til september. Du får kjøpt importerte jordbær hele året.

Kilder:  Wikipedia, nrk.no

Oppskrift på jordbærmousse.

Jordbærmousse er en nydelig sommerdessert; enkel å lage og fantastisk god.

JORDBÆRMOUSSE

Dette trenger du 4 personer:

  • 150 g jordbær (kan bruke halvfrosne)
  • 75 g melis
  • 1,5 dl kremfløte
  • 2 plater gelatin
  • friske bær

 

Slik gjør du:

  1. Kjør jordbær og litt melis til en jevn puré i foodprosessor. Stivpisk fløten.
  2. Bløt og smelt gelatin etter anvisning på pakken.
  3. Bland sammen puré og krem. Rør inn gelatin. Smak evt. til med melis.
  4. Fordel moussen i fine skåler eller glass, sett kjølig 1–2 timer. Pynt med friske bær.