Mat fra Midtøsten er trendy. I Midtøsten er man flinke til å bruke grønnsaker på kreative måter, enten som egne retter eller som deilig tilbehør til kjøtt eller fisk. Vanligvis får man hummus som en del av «Meze». Det er en samling småretter om utgjør en forrett. Det er ikke noe i veien for å spise Meze som et fullverdig måltid. Tenk på det som en arabisk versjon av tapas.

<<Ønsker du å spise mer vegetarmat, må du smake denne arabiske risretten. For en smaksfest!>>

Det er vanskelig akkurat å si hvor hummus har sitt opphav, for både land i Midtøsten og land rundt Middelhavet som Tyrkia, Hellas og Egypt liker å kalle hummus for «sin» rett. 

Vegetarfavoritt

Hummus betyr kikert på arabisk. Kikert er en fettfattig belgfrukt med et høyt proteinnivå, noe som gjør den velegnet som mat for vegetarianere. Du finner kikerter i den kjente retten falafel og i en rekke salater. Du kan også male kikerter til mel. 

Tørkede kikerter må vannes ut natten over, men det er ingenting i veien for å bruke kikerter på boks. Dette er boksemat som det lønner seg å ha i skapet «for a rainy day». Med en boks kikerter har du alltid et spennende tilbehør på lur.

<<Flytt deg, ris - her kommer det nye, norske superkornet! Lag fløyelsmyk bygotto med sopp til middag i dag.>>

Klassisk hummus

Kikerter og krydder er en deilig og mettende kombinasjon. Du kan steke kikertene i pannen med litt olje og krydder eller kanskje kjører den i blender til en smakfull hummus.

Hummus er en puré av kikerter, olivenolje, tahini (sesampaste), sitronsaft, hvitløk og krydder. Krydderne som brukes i hummus er spisskummen og salt.

Hummus smaker godt som en dipp til rå grønnsaker, på skiven eller som tilbehør til grillet kjøtt. Her kan du trygt droppe poteten.

Hummus med norsk vri

Inspirert av trendy mezerestauranter i Dubai har vi tatt hummus et steg videre. Ristede rotfrukter gir en herlig dybde og smak til hummusen. Prøv hummus med rotgrønnsaker neste gang du skal lage middag med lam, svin eller storfe.

Klassisk hummus blir vi aldri lei av, men har du smakt norsk hummus med rotgrønnsaker? Den blir garantert en ny favoritt!

Prøv en norsk vri på hummus - med rotgrønnsaker! Denne hummusen smaker kjempegodt til grillet eller stekt kjøtt.

Hummus med rotgrønnsaker

Dette trenger du til 1 stor skål:

 • 2 gulrøtter
 • 1 pastinakk
 • 1 boks ferdig utvannede kikerter
 • ½ ts flaksalt
 • ¼ ts malt spisskummen
 • 2 ss tahini (eller 2 ss sesamfrø og 1 ss olivenolje. Du kan også bruke yoghurt)
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 dl god olivenolje
 • 3 ss sitronsaft
 • ½ dl kaldt vann

 

Slik gjør du:

 1. Skrell gulrøtter og pastinakk og del dem i staver. Smør dem inn med litt olivenolje og strø litt salt over. Bak i ovnen på 200 grader til grønnsakene er møre, cirka 20-30 minutter.
 2. Hell vannet av kikertene og ha dem over i en blender. Tilsett rotfrukter, salt, spisskummen og  hvitløk.
 3. Spe med vann, tahini, honning og olivenolje.
 4. Hvis du ikke har tahini kan du lage det på denne måten: Rist sesamfrø i en tørr panne til de er lett gylne. Støt dem til en paste med litt salt og 1 ss olivenolje.
 5. Når hummusen er fin og glatt heller du den over i en fin skål og serverer sammen med chips, pitabrød eller rå grønnsaker.