Vegetarianere vet at bønner kan erstatte kjøtt. Men det er ikke det eneste bønnene kan. Bønner er bra for kroppen på veldig mange måter.

Man kan trygt si at det er helse i hver bønne, for de er rike på fiber, jern, kalsium, kalium, selen, sink, folat og andre B-vitaminer. Men for all del, du trenger ikke være helsefanatiker for å spise bønner. Det holder lenge at du er glad i god mat.

<<GÅ IKKE GLIPP AV: Her er det nye norske superkornet som har dokumentert kolesterolsenkende effekt. Se alt det gode du kan lage med byggkorn.>>

Og bønner er ikke bare mat, men supermat - i godt selskap med andre belgfrukter. Er vennene ikke helt frelst, fordi de frykter luft i magen, kan vi trøste med at et flertall ikke vil oppleve det som et problem.

<<SLITER DU MED MAGEVONDT? Denne roten er brukt til medisinske formål i mange kulturer og har en effekt på fordøyelsesbesvær, kvalme og magevondt.>>

 

Godt bønnetips

Hvis du vil unngå luft i magen, kan du prøve å gi bønnene et oppkok, skru av varmen og la dem stå over natten, helle ut vannet og eventuelt koke opp på nytt i friskt vann. Da forsvinner det aller meste av de tungt fordøyelige sukkerartene ut med det første vannet.

Vi har lenge brukt brekkbønner, snittbønner, aspargesbønner,  sukkererter og hvite bønner i tomatsaus. Tørkede bønner i ulike farger og fasonger er blitt mer vanlig her i landet de siste årene.

<<VISSTE DU AT...Importerte bønner og sukkererter må gis et oppkok før de kan spises rå? Sjekk alle de gode rådene for behandling av grønnsaker, frukt og bær! >>

 

Slik bruker du bønner

Hva bønner kan brukes til, er det stort sett fantasien som setter grenser for. Noen stikkord er salat, wok, gryteretter og supper, eller dampet eller stuet som tilbehør.

Etter utvanning er det flere måter å bruke tørre bønner på. Det mest vanlige er at de tilsettes den retten som lages, og får koke med den siste tiden. De kan også brukes i puréer.

Ferske bønner kan brukes som grønnsak ved siden av en rett, i salater og supper, men også som stuing. Hermetiske bønner brukes i gryteretter, stuing, som tilbehør og i salater og supper.

Da er det vel bare å prøve seg ved grytene, og håpe på hallelujastemning. Vel bekomme!

Bønner er sunne, billige og anvendelig proteinbomber. Oppskrift på 2 deilige supper med bønner, og et oksespyd med bønnesalat.

Klassisk meksikansk svart bønnesuppe

Klassisk meksikansk svart bønnsesuppe

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 500 g svarte bønner på boks eller tørkede bønner, bløtlagt over natten
  • 3 ss oliven olje
  • 1 ss hakket hvitløk
  • 1 hakket løk
  • 4 stilker stangselleri i biter
  • 1 ½ l kyllingkraft
  • Kraftbein med litt kjøtt
  • 1 laurbærblad
  • 1 paprika i biter
  • 1 ss spisskarve
  • ½ ts kajennepepper
  • salt og pepper etter smak
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss sitronsaft
  • 60 ml sherry eller hvitvin
  • 1 dl frisk, hakket persille
  • 1 dl rømme
  • 2 vårløk 

Slik gjør du:

  1. Hell vannet av bønnene.
  2. Ha olje i en gryte og stek hvitløk, løk og stangselleri mørt.
  3. Ha i kyllingkraft, kraftben, svarte bønner og laurbærblad og la det småkoke i én time.
  4. Ha i paprika, spisskarve, kajennepepper, salt, pepper, brunt sukker, sitronsaft og sherry. Småkok i 20 minutter. Ta ut kraftbenet.
  5. Mos en fjerdedel av suppen og bland den sammen med resten hvis du vil ha den litt tykk.
  6. Hvis du ønsker, så kan du ha i restene av kjøttet fra kraftbenet. Server suppen i boller med litt rømme, frisk persille og hakket vårløk på toppen.
Bønner er sunne, billige og anvendelig proteinbomber. Oppskrift på 2 deilige supper med bønner, og et oksespyd med bønnesalat.

Tomat-, bønne- og pølsesuppe

Tomat-, bønne- og pølsesuppe

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 1 løk
  • 1 liten fennikel
  • 2 ss olivenolje
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 7 - 9 dl kjøttkraft
  • 1 boks store hvite bønner
  • salt og pepper
  • 4 pølser
  • 100 g grønnkål
  • 4 ss solsikkeolje
  • Brød til servering 

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og fennikel og fres i olivenolje i en gryte.
  2. Ha i hakkede tomater og kraft og kok i 5 minutter.
  3. Skjær pølsene i biter og skyll bønnene.
  4. Kjør suppen glatt med en stavmikser og ha i pølsebiter og bønner. Småkok noen minutter til pølsen er gjennomvarm.
  5. Fres grønnkålen i olje til sprø og dryss over suppen før servering.
  6. Server med godt brød, gjerne penslet med olje og ristet raskt i en tørr panne.

Tips!

Velg gjerne en grovere pølse med mye smak, f.eks. chorizo. Velger du en rå pølse kan den stekes før den puttes i suppen.

Bønner er sunne, billige og anvendelig proteinbomber. Oppskrift på 2 deilige supper med bønner, og et oksespyd med bønnesalat.

Oksekjøttspyd med bønnesalat

Oksekjøttspyd med bønnesalat

Dette trenger du (4 porsjoner):

Spyd:

  • 500 g hakket oksekjøtt eller kjøttdeig
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts knust spisskummen (kan utelates)
  • 2 ss tomatpuré
  • Salt og pepper
  • olje til steking
  • 8 trespyd

Salat:

  • 200 g aspargesbønner
  • 1 boks røde bønner
  • 1 boks hvite bønner
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 håndfull persille, grovhakket (kruspersille eller tørket persille kan også benyttes)
  • 4 ss hakkede mandler

Dressing:

  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss sennep
  • 1 ss eplesidereddik
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Rør kjøttet sammen med krydderet, og form 8 avlange kjøttkaker av farsen, som deretter settes på trespyd.
  2. Grill eller stek spydene i litt olje – cirka 5 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte.
  3. Vend bønner sammen med røde og hvite bønner, og tilsett hakket rødløk, persille og mandler.
  4. Rør ingrediensene til dressingen sammen og smak den til. Vend dressingen godt rundt i salaten, og server den til de stekte kjøttspydene.