Kålrot

Latin: Brassica napus rapifera
Engelsk: Rutabaga/swede
Fransk: Chou navet/rutabaga

I Norge har kålrabi/kålrot vært dyrket siden midten av 1600-tallet, og kalles «Nordens appelsin» på grunn av det høye innhold av C-vitamin.  Dette tilnavnet fikk kålrabi under krigen da appelsiner var svært sjelden vare her i landet. C-vitamin må man jo ha.

Kålrot, eller kålrabi som mange kaller den, kan variere ganske mye i størrelse, fra under én kilo til de store på tre - fire kilo. Vi spiser selve knollen, i motsetning til andre kålsorter der vi jo spiser det som vokser over bakken.

Kålrabi er hardfør, og kan dyrkes over hele landet. Den brukes både som menneskemat og dyrefôr, særlig til melkekyr.

Slik bruker du kålrabi

I dag blir kanskje kålrabi oppfattet som litt gammeldags og traust, og den er nok en grønnsak mange først og fremst forbinder med kålrotstappe til pinnekjøttet. Og da er den helt uunnværlig.

Men også til andre norske tradisjonsretter er den god å ha, som i lapskaus, kjøttsuppe eller ved siden av salt kjøtt. Den milde fine smaken egner seg godt som motvekt til det salte. 

Også rå smaker den deilig, og kan fint brukes  strimlet i råkostsalater og  wokretter – eller rett og slett skåret i skiver som et sunt, lite mellommåltid og som en snack til kveldskosen.

I Norge produserer vi rundt 10 000 tonn i året, og vi har også noe import.

<<LES OGSÅ: Kålrabi egner seg kjempegodt til å lage grønnsakspasta av. Sjekk hvor enkelt du lager sunn og god grønnsakspasta.>>

Oppbevaring

Kålroten har det utmerket i kjøleskapet, gjerne pakket i plast.  Den har lang holdbarhet, og beholder sitt høye vitamininnhold selv etter vinterlagring.

Sesong

Norsk kålrabi er tilgjengelig hele året.

Næringsinnhold

Det er flere årsaker til at kålrot er en grønnsak du trygt kan bruke ofte, ikke bare den gode smaken og C-vitaminene. Den bidrar også med kostfiber og B-vitaminet folat, som ikke minst er viktig for gravide.

Den har dessuten et høyt nivå av mineralet kalium, som regulerer og opprettholder væskebalansen i kroppen, og er viktig for at nerver, muskler, hjerte og nyrer skal fungere normalt.

Kålrabi er kalorifattig, og inneholder 89 prosent vann.  

(Kilder: Frukt.no, Wikipedia, snl.no)

Julens beste kålrabistapper

Til julas pinnekjøtt er kålrabistappe helt uunnværlig. Her får du to supergode oppskrifter på kålrabistapper; en klassisk kålrabistappe og en kålrabistappe med persillerot og muskat.

To supergode oppskrifter på kålrabistapper; en klassisk kålrabistappe og en kålrabistappe med persillerot og muskat.

Det blir ingen pinnekjøttmiddag uten en skikkelig god kålrabistappe.

Klassisk kålrabistappe

  • 1 kg kålrot
  • 2 gulrøtter
  • 1 stor potet
  • 1 dl kremfløte
  • 75 g smør
  • Salt og nykvernet pepper 

Slik gjør du:

  1. Skrell og skjær kålrot og gulrot i skiver, og poteten i to.
  2. Kokes mørt i ca. 30 minutter i så lite vann som mulig. Slå ut vannet, damp, og mos med smør og fløte.
  3. Smak til med salt og nykvernet pepper. 

 

Kålrabistappe med persillerot og muskat

  • 1 kg kålrot
  • 1 stor potet
  • 2 persillerot
  • 1 dl kremfløte
  • 75 g smør
  • 1 klype muskat
  • salt og nykvernet
  • pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell og skjær kålrot og persillerot i skiver, og poteten i to.
  2. Kokes mørt i ca. 30 minutter i så lite vann som mulig. Slå ut vannet, damp, og mos med smør og fløte.
  3. Smak til med muskat, salt og nykvernet pepper.