Kanel

  • Ceylonkanel: Cinnamomum zeylanicum
  • Cassiakanel: Cinnamomum cassia
  • Engelsk: Cinnamon
  • Fransk: cannnelle

Kanel er en tynn sammenrullet bark som stammer fra den indre barken på kaneltreet. Kaneltrær vokser for det meste i India, Sri Lanka, Madagaskar og de vestindiske øyer.

To typer kanel

Det finnes to typer kanel; Ceylonkanel regnes som en svært eksklusiv råvare og dyrkes stort sett på Sri Lanka, men finnes også i deler av India, på Java, Sumatra og Borneo, i Brasil og Egypt.

Hel ceylonkanel har svært tynn og glatt bark, har en litt gulaktig brunfarge. Smaken er søt, varm og aromatisk på grunn av en aromatisk olje som finnes i barken. Du kan også fornemme en eim av sitrus når du knuser ceylonkanel.

Du får kjøpt økologisk malt ceylonkanel hos Coop Mega.

Den vanligste kaneltypen heter kassiakanel og stammer fra Kina. Hel kassiakanel har tykkere bark og er mørkere brun enn ceylonkanel. Du kan ikke knuse hel kassiakanel like lett. Smaken er søtere og mer krydret. Når du kjøper hel og malt kanel i Norge, og det ikke står noe annet, er det kassiakanel du kjøper.

<<LES OGSÅ: Har du lyst på en god start på dagen med økologisk frokost, skal du lage denne hjemmelagde granolaen - med masse deilige nøtter og kanel.>>

Medisinsk kanel

Kanel har historisk vært et eksklusivt krydder og har vært en viktig del av medisinen i flere tusen  år. Ekte kanel har blant annet vært brukt som middel mot diaré og infeksjoner. Moderne forskning viser også at kanel inneholder noen stoffer som kan være skadelig for oss. Ifølge Mattilsynet inneholder kanel stoffet kumarin, som i store mengder kan gi leverskader.

Et voksent menneske bør ikke drikke mer enn 1,9 dl kanelbasert te eller spise mer enn 1,4 gram kanel daglig. For barn er grensen mye lavere. Ceylonkanel inneholder mye mindre kumarin enn kassiakanel.

Så er du glad i kanel, bør du vurdere å gå over til ceylonkanel. 

Slik bruker du kanel

I Norge bruker de fleste kanel som krydder på grøten, i kanelboller og i gløgg.

I resten av verden brukes kanel hovedsakelig til middagsretter.

I India brukes kanel i curryer, der malt kanel er en viktig del av krydderblandingen garam masala. Kanel er også vanlig i varme middagsretter fra Midt-Østen, Tyrkia og Nord-Afrika. I USA brukes kanel mye sammen med epler og i kaneltoast.

Her får du to deilige oppskrifter med kanel:

Oppskrift på stekte epler med kanel og crumble.

Stekte epler med kanel er perfekt turmat. Eplebåtene steker du i bålpanne, og så drysser du over crumble (som du har ferdiglaget i sekken) og har på en klatt kesam.

STEKTE EPLER MED VANILJEKESAM, CRUMBLE, MANDLER OG KANEL

Dette trenger du til 4 porsjoner

  • 4 stk eple
  • 4 ss smør
  • 4 ss brunt sukker/ farin
  • ½ ts kanel
  • 1 boks vaniljekesam
  • 100 g hakkede mandler
  • 8 ss crumble

 

Slik gjør du:

  1. Del opp eplene i båter, stek i panne med smør, sukker og kanel.
  2. Når eplebåtene er møre kan de serveres med kesam, hakkede mandler og crumble.

 

Crumble

  • 45 g demerara sukker/ farin
  • 50 g smør
  • 90 g hvetemel
  • 40 g mandelmel/malte mandler 

 

Slik gjør du:

  1. Bland sukker, mel og mandler. Smøret smuldres inn. NB! Må ikke blandes for mye. Stekes på brett og bakepapir på 180 grader i circa 20 minutter.
  2. Avkjøles og tas med til topping på epledesserten. 
Oppskrift på eplesaft med kanel.

Epler og kanel smaker fantastisk sammen. Lag eplesaft selv, så har du nydelig saft i lang tid.

Eplesaft med kanel

Dette trenger du til Ca. 2 liter saft:

  •  3 kg modne og saftige epler
  • ca. 1 ½ liter vann
  • saften av en sitron
  • 1 kanelstang
  • 6 dl strøsukker

 

Slik gjør du:

  1. Skyll eplene og del dem i to.
  2. Ha alle ingrediensene utenom sukker i en stor kasserolle og la det koke langsomt opp til eplene begynner å falle fra hverandre.
  3. Sil saften over i en rustfri kasserolle og kok opp. Rør i sukkeret og gi det et nytt oppkok.
  4. Hell over i rene og varme flasker og la det kjøles ned. Oppbevares kjølig.

 (Kilder: ”Krydder” av Arabella Boxer (Gyldendal forlag), Wikipedia, Din Side )