Kantareller

 • Latin: Cantharellus cibarius
 • Engelsk: Chanterelle
 • Fransk: Catharella

Kantarellen er en av Norges beste og mest ettertraktede sopper, samtidig som den kanskje er den fineste soppen. Den fine gulfargen har vært med på å gi kantarellen kallenavnet skogens gull. Både hatten og stilken på soppen er gul, og hele soppen er spiselig.

For deg som ikke er så veldig soppkyndig, er det også verdt å merke seg at kantarellen er å regne som en trygg sopp å sanke selv. Her er det nemlig få forvekslingsmuligheter. Den eneste soppen som likner her i landet er det som kalles falsk kantarell, men selv om dette ikke er en matsopp, er den ikke giftig. 

Finn ditt kantarell-sted

Jakten på skogens gull bør du starte i eldre granskog og bjørkeskog. Det er der kantarellen trives aller best. Let alltid på steder der det er skygge, mose og godt med fuktighet, gjerne langs opptråkkede stier.

Og har du først funnet en kantarell, kan du regne med at det vokser mange flere på samme sted. Du kan også glede deg over at den tyngste jobben nå er gjort, for siden kantareller vokser på samme sted år etter år, er det stor sannsynlighet at du gjør lykke samme sted neste høst.

Skulle du være uheldig med soppjakten, er det en trøst at din også finner kantareller i grønnsaksdisken hos Coop Mega i sesong, og i frysedisken hele året.

Sunt og godt

Det er selvfølgelig ikke bare den fine fargen som gjør kantarellen så populær. Smaken er også upåklagelig. Kantarellen har litt kraftigere soppsmak enn sjampinjong, og har en pepperaktig ettersmak.

Soppen har for øvrig også et lavt energiinnhold og er dessuten en kilde til betakaroten, jern og kalium. Soppen har også et høyt innhold av niacin, selen, kopper og kostfibre.

Slik bruker du kantareller

Kantarellen kan enten spises alene eller som garnityr til andre retter. Den smaker også fortreffelig sammen med andre sopper i en soppstuing, og kan både stekes, brukes i wok, sauser eller supper.

Kantarell kan også tørkes og fryses etter forvelling.

Sjekk at soppen er hel og saftig og fri for mørke flekker og trykkskader. Hvis du plukker den selv, må du også sjekke at den er fri for snegler og andre skadedyr.

Oppbevarer du soppen mørkt og kaldt, holder den i to uker. 

Sesong

Hovedsesongen varer fra juni til oktober

(Kilder: frukt.no, Norsk sopp, Wikipedia, Store norske leksikon)

Hvorfor ikke lage en deilig og kremete kantarellsuppe med brokkoli:

Kremet kantarellsuppe med brokkoli

Dette trenger du til 4 personer:

 • 500 g ferske kantareller
 • 2 vårløk
 • 3 spiseskjeer smør
 • 800 ml grønnsakbuljong
 • 100 ml hvitvin
 • 100 g crème fraîche
 • 100 ml matfløte
 • 1-2 spiseskjeer jevning (f. eks. 1-2 spiseskjeer maisenna blandet med vann)
 • 1 brokkoli, i buketter
 • Smak til med salt, grovkvernet pepper og litt reven muskat.
 • Dryss over ferske urter som for eksempel rosmarin, persille, timian eller salvie

Slik gjør du:

 1. Rens kantarellene. Vask og rens vårløken og skjær opp i ringer. Varm smøret i pannen og la kantarellen safte seg en kort stund.
 2. Ha i vårløkringene og la stek raskt sammen før du krydrer med salt og pepper. Fjern ca. én tredjedel av kantarellene og legg dem til siden.
 3. Hell hvitvin over resten av soppblandingen i pannen og la det koke inn litt. Ha i grønnsaksbuljongen og la det småkoke i 5 minutter.
 4. Ha i crème fraîche og matfløte og mos det hele sammen. Krydre med salt, pepper og muskat. Om nødvendig kan du bruke jevning for å få en tykkere konsistens på sausen og gi den et raskt oppkok.
 5. Ha i brokkolibukettene og kok videre et par minutter.
 6. Ha i kantarellene du fjernet tidligere og varm suppen opp igjen. Server i dype tallerkner og strø urter over.