kapers

  • Latin: Capparis spinosa
  • Engelsk: Caper
  • Fransk: Câprier 

Kapersbusken vokser vilt i landene rundt Middelhavet og trives godt på på steinete underlag, på mur og i ur nær kysten. Når blomsterknoppene er mørk olivengrønne og omtrent på størrelse med et maiskorn, er de klare til å plukkes.

Når du kjøper et glass med kapers i butikken, får du syltede blomsterkopper fra kapersbusken. Disse produseres ved at uåpnede knopper legges i en lake av vineddik.

<<HERLIG HVERDAGSMAT: Lynrask pasta med varmrøkt laks>>

Små kapers er best

Kapers har en skarp, pikant smak. De minste knoppene har den beste smaken, og denne kan minne litt om sennep og svart pepper. Det er sennepsoljen inni knoppen som gir den denne sennepsaktige smaken, som blir enda mer fremtredende etter at kapersknoppene har blitt syltet i saltlake. 

Marokko, Spania og Frankrike er de største eksportlandene for kapers, og verdens kapershovedstad skal være Roquevaire i Provence. 

<<UKJENT ITALIENSK KLASSIKER: Spaghetti alla puttanesca er en genial pastarett>>

Store og små kapers i en skål.

Små kapers er blomsterknoppene på kapersbusken, mens store kapers er selve kapersfrukten, og selges som regel med stilk.

Vanlig i middelhavskjøkkenet

Salte og syltede kapersknopper brukes både som krydder og garnityr, og kapers er en meget vanlig ingrediens i mat i en rekke middelhavsland, som Kypros, Italia og Malta. 

Kapers brukes blant annet i salater, pastasalater, kjøttretter og pastasauser, og det er også en viktig ingrediens i tartarsaus, som ofte serveres sammen med røkelaks og andre fiskeretter.  

Kapers serveres gjerne som garnityr til biff tartar og wienersnitzel, men brukes også for å sette god smak på remuladesauser og vinagrette.  Hvis du lager hjemmelaget potetsalat, kan det også anbefales å ha litt kapers i denne, og server gjerne kapersen sammen med fisk. 

Kilder: Wikipediagastro-import.dk, appetitt.no

Kyllingsalat med kapers.

Kapers smaker kjempegodt sammen med salsa verde og kylling.

 

KYLLINGSALAT MED SALSA VERDE OG KAPERS

Dette trenger du til 4 personer:

  • 16 små poteter
  • 1 grillet kylling
  • 2 ss kapers
  • blandet salat etter ønske

 

Salsa verde:

  • 4 ss bladpersille
  • 4 ss mynte
  • 2 ss dill
  • 0,6 dl olivenolje
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss sitronsaft
  • nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

  1. Kok potetene møre og del dem i to. 
  2. Riv kyllingen i passe biter. 
  3. Lag salsa verde:Grovhakk alle ingrediensene i en foodprosessor. 
  4. Ha potetene, kyllingbitene og kapers i en panne og varm dem lett. 
  5. Hell over salsa verde og server det sammen med litt blandet salat.