Kinakål

  • Latin: Brassica pekinensis
  • Engelsk: Chinese cabbage
  • Fransk: Chou de Chine

Som navnet tilsier, kommer kinakålen fra Kina. Her i Europa har den vært dyrket siden midten av 1900-tallet, og i dag dyrker vi kinakål i Norge.

Til tross for at kinakål har vært en av de mest populære grønnsakene i Norge siden etterkrigstiden, er det også en av de mest utskjelte.

Årsaken er kanskje at kinakålen assosieres med en tid der Norge var en mye mindre internasjonalt orientert matnasjon, og hvor salat var synonymt med kinakål, mais, tomat, agurk og dressingen Thousand Island. Denne salatmiksen har også vært en gjenganger på veikroer og gatekjøkkener de siste tiårene.

Kinakålen kan imidlertid brukes til mye mer.

<<LES OGSÅ: Importerte grønnsaker kan inneholde bakterier som kan gjøre oss syke. Her får du tipsene til hvordan du kan rengjøre grønnsaker, frukt og bær.>>

Tenk som en kineser

Faktisk er ikke kinakålen en salat i det hele tatt, men derimot en av mange varianter av arten åkerkål. Den har lange lysegrønne blader, som kruser seg og blir grønnere mot toppen av det avlange kålhodet. 

Det å tenke på kålen som en kål i stedet for en salat, vil nok kunne gi deg et ganske nytt inntrykk av kinakålen. Prøv rett og slett å bruke den slik som kineserne gjør. De har kinakål i wokretter og supper og krydrer den med spennende sauser, oljer og krydderplanter.

<<LES OGSÅ: Liker du asiatisk mat, vil du elske denne vietnamesiske street food-retten!>>

Vær imidlertid oppmerksom på at kinakål kun skal en rask tur i pannen, for hvis du steker den for lenge, faller den helt sammen.

Næringsinnhold

Hvis du er opptatt av kaloriinnholdet i det du spiser, er det gunstig å inkludere kinakål i kostholdet. Kålen har nemlig lavt energiinnhold og inneholder lite fett.

Kinakål er videre en god kilde til vitamin C, høyt innhold av kostfibre.

Lett å dyrke

Har du kjøkkenhage, er dette også en grei grønnsak å få til på egen åker. Så den inne to til tre uker før utplanting eller direkte på åkeren når jorden er varm nok. Kinakålen vokser raskt, og i god, gjødslet jord vil den være klar til innhøsting etter to måneder.

Slik bruker du kinakål

Kinakål kan brukes som ingrediens i salat og råkost, men den blir minst like god hvis den varmebehandles. Da kommer den søte, gode smaken bedre frem. Spis kinakål kokt, gratinert, stekt eller i stuinger og paier, eller bruk den i supper, gryter og wok.

Uansett hva du skal bruke kinakålen til, skal kålen være sprø, saftspent og ha et friskt utseende. Sjekk at bladstilene er hvite, og fri for bløte flekker, slim og sorte prikker, da dette er tegn på virusangrep. Hodet skal være fast og skåret rett under bladfestet.

(Kilder: Aperitif, Mesterhagen, frukt.no, Wikipedia)

Stekt laks med salat av kinakål.

Kinakål har en mild og god smak og egner seg godt i en lett salat.

Stekt laks med kål- og eplesalat

Dette trenger du til 4 porsjoner: 

  • ¼ finsnittet kinakål
  • 2 dl finsnittet hodekål eller nykål
  • 2 epler i terninger
  • 1 bunt persille
  • 2 vårløk
  • 4 ss hasselnøtter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ss epleeddik
  • salt og pepper
  • 4 laksefileter 
  • salt og pepper
  • olje til steking

Slik gjør du:

  1. Blånd kål og epler, og vend inn hakket persille, vårløk i biter og grovhakkede nøtter.
  2. Rør sammen ingrediensen til dressingen, smak til med krydder og bland dressing i salaten.
  3. Stek laksestykker ca. 3-4 min på hver side. Dryss med salt og pepper.
  4. Server den stekte laksen med kålsalat.