Cæsarsalat er en legendarisk rett som har blitt presentert for «fiffen» med stor ståhei på New Yorks beste restauranter. Det er også en gjenganger på utallige spisesteder verden over.

Heldigvis er det fullt mulig å lage en deilig Cæsarsalat hjemme, og det krever ikke all verden av råvarer eller utstyr.

<<PRØV OGSÅ: Knasende sprø salat med asparges, fetaost og pinjekjerner>>

«Hemmeligheten» bak en god Cæsarsalat

Historien bak Cæsarsalaten er godt kjent. Caesar Cardini, en italiensk innvandrer og restauranteier i California, måtte ifølge historien ta fram sin kreative side på kjøkkenet da det skortet på mat å servere restaurantgjestene på selveste nasjonaldagen i 1924. Resultatet ble den uforlignelige Cæsar-dressingen.

Cardini gjorde en genistrek til i samme slengen: den enkle salaten ble blandet og presentert ved bordet – av kokken selv. Dermed ble det en hel liten seremoni rundt det å få servert en Cæsarsalat. Ryktene spredte seg, Hollywood-stjernene trykket salaten til sitt bryst og en klassiker var født.

Men det er først og fremst dressingen som er hemmeligheten bak suksessen til Cæsarsalaten. 

cæsarsalat med hjemmelagde krutonger

Den tykke og kremete dressingen er veldig viktig for å få den unike smaken i Cæsarsalaten.

Når dressingen er godt laget er det ikke egentlig behov for baconterninger eller kylling.
(Se fullstendig oppskrift og fremgangsmåte i slutten av saken.)

3 ting som gjør dressingen perfekt

Det er egentlig ikke vanskelig å lage en god Cæsar-dressing, i alle fall ikke når du kjenner til disse triksene:

  1. Ansjos eller ikke? Ansjos gir salt og umami til dressingen og dersom du ikke er allergisk bør du absolutt bruke denne flotte råvaren. 
  2. Velg riktig type olje. Vi anbefaler å bruke olje med så nøytral smak som mulig, gjerne rapsolje, solsikkeolje eller lignende. Olivenolje, selv en med mild smak, kan blir for «sterk» og sette altfor mye preg på dressingen.
  3. Coddled egg. Coddled egg er egg som er veldig forsiktig varmebehandlet. Det er som posjert egg, bare at skallet er beholdt på. Dette gir en mykere og mer kremet konsistens til dressingen. Alternativt kan du bruke en rå, romtemperert eggeplomme.

Med den unike dressingen på plass gjenstår det bare å kombinere de resterende råvarene i en salatbolle eller på en tallerken og nyte en velsmakende klassiker.

<<PRØV OGSÅ: Mettende søtpotetsalat med fetaost og harissadressing>>

OBS! På grunn av egget bør ikke dressingen oppbevares for lenge i kjøleskapet. Dette er ferskvare!

cæsarsalat med hjemmelagde krutonger

Krutongene lager du enkelt hjemme av daggammelt brød. De er klare til å nytes på mindre enn et kvarter.

cæsarsalat med hjemmelagde krutonger

Opprinnelig ble Cæsarsalaten servert med hele salatblader som skulle plukkes opp og spises med hendene. Selv på "fjonge" restauranter.

<<PRØV OGSÅ: Se våre beste oppskrifter på salat her.>>

KLASSISK CÆSARSALAT MED HJEMMELAGDE KRUTONGER

Vanskelighetsgrad: Middels
Totaltid: 30 minutter
Steketid: 10-15
Steketemperatur: 180˚C
Porsjoner: 4

Dette trenger du:

Hjemmelagde krutonger

  • 200 g lyst brød, gjerne noen dager gammelt
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1-2 ts flaksalt
  • 4 ss extra virgin olivenolje

 

  • 600 g romanosalat eller hjertesalat

Cæsardressing

  • 1 egg
  • 2 ts hvitvinseddik
  • 1 ts sitronsaft
  • 0,5 ts worcestershiresaus
  • 1 ts Dijonsennep
  • 3 ansjosfileter
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 dl nøytral olje
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts hvit pepper

 

  • 50 g parmesanost, høvlet eller revet

 

Slik gjør du:

  1. Start med krutongene: Sett ovnen på 180˚C. Skjær brødet i terninger og ha i en blandebolle. Tilsett revet hvitløk, salt  og olivenolje og bland godt.
  2. Fordel brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek i midt ovnen i 10-15 minutter til krutongene er fine og sprø. Vend om halvveis for at de skal bli jevnt stekt. Avkjøl på brettet og sett til side.
  3. Forbered salatbladene: Del salaten i salatbladene og skyll forsiktig. Tørk salatbladene lett med kjøkkenpapir og la de ligge i kjøleskapet til servering. Salatbladene kan serveres hele eller revet i grove biter.
  4. Lag dressingen: Kok opp vann i en kasserolle. Slipp egget ned i vannet i det det begynner å boble forsiktig. Kok nøyaktig i 1 minutter før egget skylles godt i iskaldt vann. Dette heter «coddled egg».
  5. Kakk egget over i en sylinderformet beholder og pass på å få med alt. Tilsett hvitvinseddik, sitronsaft, worcestershiresaus, sennep, ansjos og hvitløk.
  6. Bruk stavmikser til å kjøre alt på høy hastighet og spe på med oljen i en tynn stråle. Dressingen blir luftig og får en tykk og god konsistens. Smak til med salt og pepper.
  7. Vend salatbladene i dressingen og dryss over parmesanost og krutonger rett før servering.

 

Tips!

Blir dressingen for tykk kan du spe forsiktig med litt kaldt vann og rør inn for hånd.