Klementiner

  • Engelsk: clementine
  • Fransk: clémentine
  • Latin: Clementine

Vi kan sannsynligvis takke en fransk munk for at vi har klementiner. På slutten av 1800-tallet klarte pater Clément Fra Algerie å krysse mandarin med en annen sitrusfrukt, deretter med appelsin og fikk klementin.

Klementin er en liten oransje sitrusfrukt med tynt skall og søt smak. Vi elsker klementiner i Norge. Særlig rundt jul, da spiser vi nesten hele totalimporten på 20 000 tonn. Det vil si svimlende 5 kilo klementiner på hver av oss.

Forskjell på mandariner og klementiner

Mange går litt i surr med mandariner og klementiner, og vi bruker navnene litt om hverandre. 

Det er ikke store forskjeller på mandariner og klementiner. Coop Mega importerer klementiner fra Spania og mandariner fra Sør-Afrika. Det er ingen store forskjeller i utseende mellom klementiner og mandariner, begge er søte og gode og er like enkle å skrelle.

Stridens stein

Klementiner er dyrket fram uten steiner. Likevel kan man oppleve å finne steiner i klementiner. Det skyldes vanligvis at det klementintrærne er pollinert av bier, som har med seg pollen fra andre sitrustrær.

I Spania er det nå en lov om at birøktere ikke har lov til å sette opp kuber i nærheten av klementintrær.

Slik spiser du klementiner

Det er vanligst å spise klementiner som de er, men du kan også bruke klementiner i fruktsalat, marmelade og som juice. 

Holdbarhet

Klementiner skal oppbevares ved 0-2 grader og er best når skallet er uten skader. En god klementin dufter godt av sitrus, er saftig og smaker søtt og friskt.

(Kilder: Wikipediafrukt.no)

Salat med klementiner, ruccola og rødløk.

Denne friske salaten smaker godt til både laks og kylling.

SALAT MED RØDLØK OG KLEMENTINER

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 1 pose ruccolasalat
  • 4 reddiker
  • 1 liten rødløk
  • 2 klementiner
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts flytende honning
  • 2 ss extra virgin olivenolje

 

Slik gjør du:

  1. Riv ruccolasalat, skjær rødløk og reddiker i tynne skiver og ha det i en salatbolle.
  2. Skrell klementinene og skjær ut båtene mellom de tynne hinnene. Ha båtene i salaten.
  3. Visp sammen sitronsaft, honning og olivenolje og hell over salaten

Tips!

Klementinsalat smaker godt som tilbehør til ovnsbakt laks eller kylling.