Koriander

  • Latin: Coriandrum sativum
  • Engelsk: Coriander
  • Fransk: Coriandre

 

Hele korianderplanten kan benyttes som krydder - bladene som frisk krydderurt og frøene som tørket krydder. Smaken og lukten på koranderblader og -frø er imidlertid så forskjellige at man egentlig kan se på dem som to forskjellige kryddersorter.

Godt i asiatisk mat

Her i Europa er det gjerne de tørkede frøene som brukes mest, mens man i asiatisk kokekunst helst bruker friske blader. Også i Mexico er koriander en populær krydderurt, og i likhet med i Asia bruker man der bladene.

Dersom du er glad i indisk mat, vet du sikkert at koriander også er et viktig krydder i det indiske kjøkken, både friske blader og tørkede frø. Du finner tørket koriander blant annet i krydderblandingen garam masala.

Næringsinnhold

Koriander inneholder mye betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen og bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Urten bidrar videre med vitamin C, som styrker immunforsvaret og sørger for at kroppen får gjort nytte av jern du får i deg gjennom maten, samt kostfiber som gjør godt for fordøyelsessystemet.

Historisk medisinplante

Koriander har vært dyrket i minst 3000 år og har gjennom tiden vært brukt både som matkrydder og medisin.

Økologiske krydderurter hos Coop Mega.

Coop Mega satser på økologi, og har alltid et stort utvalg av friske krydderurter fra Änglamark-serien. Alle krydderurtene hos Coop Mega er økologiske.

I norrøne legebøker fra 1300-tallet ble den trukket frem som et godt middel mot innvollsorm, tarmgass, diaré, malaria og urinveislidelser, og utvortes ble det brukt til omslag mot byller, hevelser og utslett.

Myter rundt koriander

I kinesisk medisin blir koriander brukt for å styrke urinveiene, og både frø og blader brukes som urtete ved urinveisinfeksjoner. Urten skal også ha effekt mot appetittløshet, oppblåst mage og dårlig fordøyelse.

En periode trodde kineserne faktisk at urten kunne gjøre dem udødelige.

I indisk medisin brukes koriander til å behandle blant annet neseblødning, hoste, hemoroider, ødem blæreplager og svimmelhet.

Slik bruker du koriander

Koriander har en parfymert smak som passer svært godt til sterk og krydret mat. Koriander smaker svært godt til kylling og svinekjøtt, og dersom du skal lage thailandsk, indisk eller kinesisk mat, er det en viktig ingrediens.

Koriander skal være frisk i fargen, ha saftige blader og dufte sterkt. Sjekk at bladene ikke er tørre eller gule.

Kilder: Frukt.no, Urtekildens planteleksikon, Wikipedi

 

Scampi med korianderpasta

  • 400 g fersk pasta
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 400 g scampi uten skall
  • 3 vårløk
  • 2 potter koriander
  • 1 neve pinjekjerner
  • ½ lime
  • ½ dl god olivenolje
  • salt
  • ev. chili og koriander til servering

 

Slik gjør du:

  1. Kok pasta etter anvisning på pakken.
  2. Rasp hvitløk og ingefær fint og fres i varm panne i 30 sekunder.
  3. Kjør koriander, hvitløk, ingefær, nøtter, limesaft og olje til en puré. Smak til med salt.
  4. Snitt vårløk og tilsett sammen med scampi. Fres under omrøring i 2-3 minutter eller til akkurat gjennomvarmet.
  5. Hell vannet av pastaen, vend inn korianderpureen og server med stekt scampi.