Spagetti bolognese eller ”Spag bol” er en av verdens aller mest kjente pastaretter. Den finnes i utallige versjoner og få lager den slik den egentlig skal lages.

Den originale bolognesen kommer fra Bologna i Italia og inneholder flere typer kjøtt. Men det er absolutt ingenting i veien for å lage den vegetarisk slik vi har gjort her. Det er da viktig å følge de andre reglene.

Oppskrift på spagetti bolognese uten kjøtt

I Italia er det vanlig å legge pastasausen på toppen av pastaen for at du selv skal kunne blande den.

Den hellige treenighet

Du kan ikke lage en bolognese uten å lage en soffritto, som består av løk, stangselleri og gulrot. Dette er selve grunnlaget for en god bolognese, og den skal bygge smaken for resten av retten. Disse finhakkede ingrediensene skal stekes blankt og smelte inn i hverandre smaksmessig.

Hva annet er viktig når du skal lage en god bolognese?

Smør! Ja, i denne delen av Italia bruker de faktisk smør i matlagingen. Dette er med på å gi retten en dyp og rik smak.

Kjøtt eller ikke kjøtt

Denne bolognese-oppskriften er vegetarisk, derfor bruker vi ikke kjøtt i den. For å gi en rik smak på pastaretten har vi valgt en kjøtterstatter som heter quornfarse.

Det er vanlig å legge pastasausen på toppen av pastaen for at du selv skal kunne blande den.

Quornfarse er et vegetarisk erstatningsprodukt laget av sopprotein og egg (fra frittgående høner) som minner om kjøttdeig både i konsistens og smak.

Quornfarse er et vegetarisk erstatningsprodukt laget av sopprotein og egg (fra frittgående høner) som minner om kjøttdeig både i konsistens og smak. Produktet er også glutenfritt. Coop Mega har også et vegetarisk erstatningsprodukt som ligner kjøttdeig fra Hälsans kök som er laget av soyaprotein. Dette produktet er laget av soyaprotein, og egner seg også godt i denne oppskriften.

Ved å steke quornfarse i smør får du en fin karamellisert hinne på kjøtterstatningen og en deilig smak. Du bruker den på sammen måte som du bruker kjøttdeig.

<<LES OGSÅ: Ønsker du å vite mer om gode kjøtterstatningsprodukter? Produktserien COOP Vegetardag inneholder mange gode produkter som gjør det lettere å leve vegetarisk. .>>

Det store pastavalget

En ekte bolognese serveres med tagliatelle, men vi er mer vant til å få den servert med spagetti. Det er vanlig å legge pastasausen på toppen av pastaen for at du selv skal kunne blande den.

Noen steder i Italia får man faktisk pastasausen servert ved siden av.  Da kan du ta på så mye saus som du selv ønsker. Det er meningen at du skal kle spagettien i saus, ikke drukne den.

På toppen smaker det deilig med et fint drag ekte parmesan fra Italia. Osten, som kommer fra nabobyen til Bologna, er et must på en god pastarett.  

Oppskrift på spagetti bolognese uten kjøtt.

Spagetti bolognese er en av de mest populære pastarettene i Norge. Retten kommer opprinnelig fra den hyggelige byen Bologna i Nord-Italia.

Vegetarisk spagetti bolognese

  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 gulrøtter
  • 2 ss nøytral olje
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ss sukker eller honning
  • 2 ts tørket oregano
  • ¼ ts kanel
  • ¼ ts chili
  • 2 bokser hermetiske tomater, knust
  • 1 dl rødvin, vann eller kraft
  • 1 pakke quornfarse, 300 g
  • 2 ss smør
  • 1 klype salt
  • 1 klype pepper
  • 400 g spagetti
  • 50 g parmesan
  • 1 håndfull friske basilikumblader

 

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk, hvitløk, stangselleri og gulrøtter. Stek dette blankt og mykt i nøytral olje over middels varme i en dyp stekepanne eller jerngryte. Ca. 10 minutter.
  2. Tilsett tomatpuré, sukker eller honning og krydderet. Bland godt ut. Tilsett så hermetiske tomater og en skvett rødvin om du vil (dette kan utelates, og byttes med vann eller kraft). Gi blandingen et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre i 20-30 minutter. Rør rundt underveis.
  3. Stek quornfarsen i smør i en stekepanne. Krydre med salt og pepper. Farsen trenger kun et par minutter. Bland sammen med tomatsausen.
  4. Kok opp rikelig med vann til spagettien. Kok spagettien som anvist på pakken. Spar gjerne på litt av kokevannet, og spe sausen med dette om du ønsker en tynnere saus.
  5. Dander tallerknene med spagetti i bunn, pastasaus og revet parmesan på toppen. Dryss litt finhakket basilikum på til slutt.