Fakta om lime

  • Latin: Citrus latifolia
  • Engelsk: Lime
  • Fransk: Limonelle, Citron vert

Lime er en liten grønn sitrusfrukt som opprinnelig kommer fra Asia og vokser i tropiske områder.

Vi kjenner lime kanskje best fra asiatiske matretter, i drinker og som revet skall i desserter.

Lime er i slekt med sitron, men smaker litt søtere, mildere og mer aromatisk. Av utseende er den mindre, og har tynnere og grønnere skall. Fruktkjøttet er lyst og saftig, og gir ofte mer saft enn sitronen. 

I Asia er lime dominerende i matlagningen fordi den er en suveren smaksetter, og både skall og saft brukes. 

Slik bruker du lime

Når du først har begynt å bruke lime i matlagingen blir du fort hekta. En unik smak av både syrlig og bittert kan live opp enhver kjedelig rett.

  • Prøv litt limesaft i fiskesuppe, bakverk, drikker, desserter og middager med svinekjøtt og kylling.
  • Bruk den gjerne som dressing over salaten, prøv for eksempel en syrlig og god asiatisk nudelsalat med masse friske grønnsaker. Du kan bruke lime i fiskeretten ceviche hvor syren i limesaften “koker” fisken.
  • Skallet kan du rive fint og pynte opp glasurer eller smakssette kaker, iskrem, sorbet eller marmelade.
  • Lime har lang holdbarhet og trenger ikke å ligge i kjøleskapet, men trives best ved 8-12 grader.

 

Næringsinnhold i lime

Lime er rik på kostfiber og vitamin C, samt kalsium og noe B-vitaminer.

Lime i sesong

Lime er tilgjengelig i butikkene hele året. 

(Kilder: frukt.no, snl.no)

 

Ingefærte med honning og lime

Unn deg en kopp med varm ingefærte med lime og honning. Derfor er te noe av det sunneste du kan drikke.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 12 g fersk ingefær
  • 1 lime
  • 4 ts honning
  • 1 liter vann

 

Slik gjør du:

  1. Skjær 12 skiver av fersk ingefær og ha dem i en kopp sammen med limebåter og honning og hell over kokende vann.
  2. Pynt med litt sitronmelisse om du har.