Mandler

  • Latin: Prunus dulcis   
  • Engelsk: Almonds
  • Fransk: Amandes

Til jul dukker mandelen opp i en rekke varianter. Da spiser vi den både brent, på sirupsnipper, i marsipan, i kransekaken og naturell fra  nøtteskålen.

I tillegg må vi selvfølgelig ha en skåldet mandel grøtgryta.

<<LES OGSÅ: Lyst på en skikkelig luksus-riskrem med det lille ekstra? Da skal du prøve denne deilige riskremen med mandler og marsipan.>>

Ikke en nøtt

Mandel er en steinfrukt som kommer fra mandeltreet. Frukten har en hårete ytterhinne, et meget hardt, uspiselig skall og minner i det store og hele lite om mandelen du har i gløggen til jul.

Når frukten modner, tørker og sprekker skallet opp slik at den harde steinen kan slippe ut, og inni denne steinen ligger frøet som vi kaller for mandel.  

Selv om mandelen som regel omtales som en nøtt, er dette altså botanisk sett en steinfruktkjerne.

<<LES OGSÅ: Mandler smaker kjempegodt i salat, prøv oksespyd med bønnesalat.>>

Mandeldyrking i Norge

I dag er Spania og Italia de to største produsentlandene av mandler, men opprinnelig mener man at mandeltreet kommer fra Afghanistan og Iran. I dette området finner du fortsatt ville mandeltrær.

Her landet har mandler vært kjent som handelsvare tilbake til Middelalderen, og på enkelte steder i landet har man også lyktes med å dyrke mandler.

Søt eller bitter mandel

Hvis du er glad i marsipan, vet du sikkert at mandler er en meget viktig ingrediens i dette godteriet, men den brukes til mye mer enn dette.

For personer som ikke tåler laktose, kan for eksempel mandelmelk være en god erstatning til kumelken.

Næringsinnhold

Mandler er proppfulle av stoffer kroppen din vil ha. Den inneholder protein som bidrar til vekst i muskelmasse og umettet fett som bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Mandelen inneholder også kostfiber som er bra for fordøyelsen, vitamin E som beskytter cellene mot oksidativt stress samt kalsium og kalium som henholdsvis bidrar til normale knokler og tenner og normalt blodtrykk.

I mandlene finner du også riboflavin og sink som er bra for hud og syn, og magnesium, fosfor, tiamin og niacin.

Slik bruker du mandel

Det finnes to typer mandel – en søt og en bitter.

Søtmandel brukes ofte i bakverk, konfekt, marsipan og kransekake. Også bittermandelen brukes i bakverk og desserter for å fremheve mandelsmaken, men det er da kun nødvendig med en eller to bittermandler om gangen.

Eterisk olje fra bittermandel brukes for øvrig blant annet i den italienske likøren Amaretto.

Kilder: UiB, Frukt.no, Wikipedia

Oppskrift på svinenakke med ristede mandler.

Mandler smaker kjempegodt til middagsmat og i salater.

Svinenakke med coleslaw og ristede mandler

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 800 gram svinenakke
  • 1 fennikel
  • 1/4  kålhode
  • 1 eple
  • 1/2  dl tranebær
  • 1 dl ristede mandler
  • 1 dl lettrømme
  • 2 ss majones
  • salt
  • pepper
  • olje
  • smør 

 

Slik gjør du:

  1. Surr kjøttet gyllent i pannen med litt olje og smør. Etterstek i ovnen ca 15 min.
  2. Skjær kål og fennikel tynt med kniv eller mandolin. Skjær eplet i tynne båter.
  3. Bland sammen majones, lettrømme og krydder med ristede mandler og tranebær. Rør sammen alt til en coleslaw og server til nystekt eller grillet svinenakke.