Moreller

  • Latin: Prunus avium
  • Fransk: Cerises
  • Engelsk: Sweet cherry

Ofte omtales kirsebær og moreller om hverandre. Egentlig omfatter kirsebær to hovedgrupper: søtkirsebær, som vi gjerne kaller moreller, og surkirsebær, som vi i Norge bare kaller kirsebær.

Flere varianter 

Morell er egentlig navnet på en gammel kirsebærsort, som opprinnelig skal ha stammet fra Château de Moreilles i Frankrike. Dette var mørke, sure kirsbær, som visstnok hadde lite tilfelles med de søte morellene vi er vant til her hjemme.

Moreller finnes i en rekke forskjellige farger og varianter, men de deles gjerne inn i to hovedgrupper - lyse og mørke moreller. De mørke har et noe fastere fruktkjøtt, mens de lyse har en litt større stein.

Egen morellfestival

I Norge dyrkes det mest moreller i Hardanger, der bæret faktisk har fått sin egen festival. Festivalen går over tre dager, og her er det gode muligheter for å smake på det ypperste innen moreller og produkter laget av frukten.

I tillegg kan du blant annet konkurrere i morellsteinspytting.

Moreller i en skål.

Søte, norske moreller er nesten avhengighetsskapende, så gode er de.

Selv om navnet altså stammer fra Frankrike, kommer selve morellen fra Kina. Der har frukten blitt dyrket i 4000 år, og man ser på de vakre blomstene på morell- og kirebærtrærne som et symbol på våren, ungdom, kvinnelig skjønnhet og håp.

Slik bruker du moreller

Moreller smaker søtt og mildt, og fungerer godt som snacks. 

Mange vil nok mene at moreller er aller best naturell, men de kan også brukes som fyll i kaker og paier, i desserter, i fruktsalat, og de smaker dessuten kjempegodt sammen med is eller til ost.

Når du velger moreller i butikken, bør du se etter bær som er fyldige, saftige og som har skinnende skall og grønn stilk. De skal være uten sprekker og andre skader, også skader påført av insekter og fugler.

Den norske morell-sesongen strekker seg fra juni til august. 

Kilder: frukt.no, godt.no, morellfestivalen.no, Wikipedia

Clafoutis med moreller i tre former.

Clafoutis med moreller er en superenkel dessert. Du kan gjerne erstatte morellene med kirsebær, bringebær eller blåbær.

CLAFOUTIS MED MORELLER

  • 400 g moreller
  • 1 ss smør
  • 4 egg
  • 3 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 1⁄2 ss hvetemel
  • 1 ss melis til pynt

 

Slik gjør du:

  1. Del morellene i to og fjern steinene. Legg morellene i én smurt form eller 3-4 små former.
  2. Bland resten av ingrediensene og hell røren over morellene. Stek clafoutisen midt i ovnen ved 190 grader i cirka 30 minutter, til den er blitt gyllen og fin.
  3. Dryss over melis og server.