Multer

  • Latin: Rubus chamaemorus
  • Engelsk: Cloudberries
  • Fransk: Mûre des Marais

Multene må få stå i fred helt til de er ferdig modnet. Det er nemlig viktig at smak og konsistens er ferdig utviklet når du plukker dem.

Du finner multer over hele den nordlige halvkule og i Norge er det vanlig å finne multer i kalkfattig torvgrunn, sumpskog og lyngheier opp til 1400 meter over havet. Flest multer finner du nord i landet, der bærene noen steder også dyrkes kommersielt.

Tåler ikke frost

Multeplanten tilhører rosefamilien og er som regel mellom fem og 20 centimeter høy. Frukten som dannes på planten, selve multen, er en sammensatt steinfrukt. Som kart er multene røde og faste, mens det modne bæret er guloransje, saftig og velsmakende.

Multer i en skål.

Multer regnes som en eksklusiv råvare, og et stort høydepunkt på høsten.

Multer tåler ikke frost under blomstring, da uteblir nemlig bærene.

Modne multer inneholder mye vitamin C og er en god kilde til vitamin E og folat. I tillegg inneholder multer mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen. 

Slik bruker du multer

Du kan gjerne spise multer naturell med fløte og sukker. Mange lager multekrem, særlig til jul. Bærene kan for øvrig brukes som fyll i kaker, i fromasj, pai og som syltetøy. Noen lager også likør av multer. 

Fordi multene inneholder det konserverende stoffet benzosyre holder de ganske lenge i kjøleskapet. Det er likevel anbefalt å fryse dem slik at du unngår at bærene begynner å gjære før du får spist dem.

<<LES OGSÅ: Er du usikker på hva som er den beste måten å fryse bær? Her får du gode tips til frysing av frukt og bær.>>

Kilder: snl.no, Wikipedia, frukt.no

Multekrem i dyp tallerken.

For mange er multekrem den eneste desserten som gjelder på julaften.

MULTEKREM

Dette trenger du til ca. 6 personer:

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss vaniljesukker
  • 3 ss melis
  • ½ l lett sukrede multer

 

Slik gjør du:

  1. Pisk opp fløte, vaniljesukker og melis til en halvstiv krem.
  2. Vend inn multene, men spar de fineste til pynt

Tips!

Du kan godt blande inn 100 gram creme fraiche eller 100 gram vaniljeyoghurt i kremen, da blir den litt friskere!