Multer
- Latin: Rubus chamaemorus
- Engelsk: Cloudberries
- Fransk: Mûre des Marais
Ettertraktet bær
Multer, eller molter som de også kalles, regnes som litt mer eksklusive enn andre bær. Ikke rart at de som vet om en god multemyr, gjerne holder den for seg selv.
Multene må få stå i fred helt til de er ferdig modnet. Det er nemlig viktig at smak og konsistens er ferdig utviklet når du plukker dem.
Du finner multer over hele den nordlige halvkule og i Norge er det vanlig å finne multer i kalkfattig torvgrunn, sumpskog og lyngheier opp til 1400 meter over havet. Flest multer finner du nord i landet, der bærene noen steder også dyrkes kommersielt.
Multeplanten tilhører rosefamilien og er som regel mellom fem og 20 centimeter høy. Frukten som dannes på planten, selve multen, er en sammensatt steinfrukt. Som kart er multene røde og faste, mens det modne bæret er guloransje, saftig og velsmakende.
Multer regnes som en eksklusiv råvare, og et stort høydepunkt på høsten.
Multer tåler ikke frost under blomstring, da uteblir nemlig bærene.
Modne multer inneholder mye vitamin C og er en god kilde til vitamin E og folat. I tillegg inneholder multer mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen.
Du kan gjerne spise multer naturell med fløte og sukker. Mange lager multekrem, særlig til jul. Bærene kan for øvrig brukes som fyll i kaker, i fromasj, pai og som syltetøy. Noen lager også likør av multer.
Fordi multene inneholder det konserverende stoffet benzosyre holder de ganske lenge i kjøleskapet. Det er likevel anbefalt å fryse dem slik at du unngår at bærene begynner å gjære før du får spist dem.
<<LES OGSÅ: Er du usikker på hva som er den beste måten å fryse bær? Her får du gode tips til frysing av frukt og bær.>>
Kilder: snl.no, Wikipedia, frukt.no
For mange er multekrem den eneste desserten som gjelder på julaften.
MULTEKREM
Dette trenger du til ca. 6 personer:
Slik gjør du:
Du kan godt blande inn 100 gram creme fraiche eller 100 gram vaniljeyoghurt i kremen, da blir den litt friskere!