Oregano

  • Latin: Oreganum vulgare
  • Engelsk: Oregano
  • Fransk: Oregano

Oregano er smaken av Italia, men at krydderurten kan brukes til mye mer enn pizzakrydder, har man visst lenge. Oregano har blant annet vært brukt i øl for å forebygge surhet og til å farge garn rødt. En oreganokvist i klærne skulle dessuten holde møllen unna.

Beskyttende urt

Det har også vært knyttet en del overtro til krydderurten. I gamle Hellas så man på viltvoksende oregano på en grav som et tegn på at avdøde hadde det bra, og både grekere og romere flettet kranser av oregano og festet på brudepar som vern mot onde makter.

Flere sorter oregano

Oregano er egentlig navnet på en rekke planter i oreganoslekten i leppeblomstfamilien. På norsk kalles planten gjerne kung eller bergmynte, mens navnet oregano kommer fra gresk og betyr fjell.

I Norge er variantene merian, bergmynte og gresk oregano mest kjent, og det er merian og gresk oregano som regnes for å være best som krydder. I tillegg finnes en rekke andre arter samt utallige krysninger og dyrkningssorter av bergmynte, som varierer både i utseende og smak.

Viltvoksende oregano

Bergmynte vokser vilt her i landet, og da særlig i området rundt Oslofjorden og et stykke innover på Østlandet. Planten trives imidlertid også på Vestlandet og Helgeland.  

Også dette er en fin krydderplante, selv om den smaker mildere enn den krydderurten vi kjøper som oregano i butikken.

Oregano fra området rundt Middelhavet både smaker og dufter sterkere og mer pepperaktig enn den vi får kjøpt her hjemme.

Slik bruker du oregano

Mange av oss forbinder nok smaken av oregano med pizza og pasta, og dette skyldes at krydderet brukes mye i det italienske kjøkkenet. Gjerne i kombinasjon med ost og tomat, men også sammen med kjøtt.

Hvis du kjøper frisk oregano, skal planten ha hele, grønne og saftige blader med sterk duft.

I butikken får du kjøpt frisk oregano i potte og som avskåret, og dette er hovedsakelig planter som er produsert i Norge. Du kan også finne tørket oregano i krydderhyllen, eller du kan tørke oregano selv. 

Oppskrift på gratengen parmigiana med oregano.

Parmigiana er en supergod italiensk vegetargrateng med auberginer, tomater og oregano.

Vegetargratengen parmigiani

Økologiske krydderurter hos Coop Mega.

Coop Mega satser på økologi, og har alltid et stort utvalg av friske krydderurter fra Änglamark-serien. Alle krydderurtene hos Coop Mega er økologiske.

Dette trenger du til 4 personer:

  • 3 store og faste auberginer
  • olivenolje
  • 1 løk, kuttet
  • 1/2 hvitløk, finhakket
  • 1-2 ts tørket oregano
  • 2 bokser hakket tomat eller 1 kg tomater
  • havsalt og nykvernet sort pepper
  • en stor neve frisk basilikum
  • 4 store never revet Parmesan
  • 2 never brødkrum
  • litt frisk, kuttet oregano
  • 2–3 kuler mozzarella

 

Slik gjør du:

1. Fjern stilken fra auberginene og kutt dem i skiver (ca. 0,5 cm).
2. Ha løk, hvitløk og tørket oregano i en stor panne med olivenolje og stek på medium varme i 10 minutter til løken er myk og hvitløken er gyllen. Ha deretter i tomatene og la det småkoke i 15 minutter.
3. Tilsett salt, pepper og basilikum.
4. Stek auberginene på begge sider til de er litt svidde.
5. Bruk en ildfast form og start med ett lag med tomatsaus, etterfulgt av parmesan, aubergine og mozzarella. Repeter dette til du er tom for ingrediensene. Spar litt mozzarella og parmesan helt til slutt, og strø ost, brødkrum og litt olje på toppen.
6. Stek i ovnen på 190 grader i 30 minutter.

 

Kilder: frukt.noWikipedia,  Urtekildens planteleksikon