Å lage ”pasta” av grønnsaker er en utmerket måte å få i seg mer grønnsaker på, og er et godt alternativ for de som ikke tåler gluten.

Du må ikke nødvendigvis ha en spiralizer (en kjøkkenmaskin som lager tynne strimler av frukt og grønnsaker) for å lage denne grønnsakspasta-retten . Du kan også bruke et klassisk juliennejern og lage tynne strimler, eller skjære veldig tynne strimler med en kniv. 

<<PRØV OGSÅ: Lyst på en spennende måte å spise norske rotgrønnsaker? Denne herlige asiatiske salaten med grønnsaksstrimler, nøtter og en deilig spicy dressing gjør vegetarmiddagen til en fest!>>

Grønnsaker som egner seg som grønnsakspasta

Søtpotet er en fin grønnsak å bruke når du skal lage grønnskaspasta. Søtpotet gir lange strimler med fin, fast konsistens.

Andre grønnsaker som egner seg godt som grønnsakspasta er gulrot, squash, kålrabi, rødbet og potet. Du kan også lage fruktspiraler av hard frukt som eple og pære. Spiralene kan spises rå eller varmebehandles, det er opp til deg!

<<LES OGSÅ: Visste du at importete grønnsaker, frukt og bær kan inneholde bakterier som kan gjøre deg syk? Med disse enkle hygienerådene kan du trygt spise alt av frukt, grønnsaker og bær.>>

Grønnsaker istedenfor pasta

Grønnsakspiraler kan brukes på samme måte som pasta blir brukt i klassiske retter som carbonara eller bolognese, men vi synes også det er godt sammen med asiatiske smaker som soya, lime og koriander. Her har vi laget en sweet og spicy peanøttsaus til grønnsakspastaen. 

Grønnsakspasta er genial restemat

Tåler du ikke peanøtter? Prøv å bytte dem ut med cashewnøtter eller mandler. Bruker du agavesirup og ikke honning i sausen blir retten helt vegansk!

Denne retten er god både varm og kald, så har du rester igjen etter middagen kan den tas med i matpakka dagen etter.

Å lage grønnsakspasta av søtpotet er overraskende enkelt. Oppskrift på grønnsakspasta med søtpotet og spicy peanøttsaus.

Søtpotetstrimlene egner seg godt å steke kjapt i en varm panne. Den søt-sterke peanøttsausen gjør denne retten til et herlig vegetarisk måltid.

Søtpotetpasta med sweet & spicy peanøttsaus

Du trenger en spiralizer, et juliennejern eller en skarp kniv for å lage grønnsakspasta av søtpotet.

Dette trenger du til to porsjoner:

  • 1 stor eller 2 medium søtpotet
  • 200 g babyspinatblader
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 klype salt

Peanøttsaus:

  • ½ dl peanøttsmør
  • 2 ss soysaus
  • 2 ss riseddik
  • 1 ss limejuice
  • 1 ss hot sauce
  • 1 ss raspet ingefær
  • 1 ts raspet hvitløksfedd
  • 1 ts sesamolje
  • 2 ss honning eller agavesirup
  • 2 ss vann

Topping:

  • 2 ss hvite eller svarte sesamfrø
  • 1 håndfull koriander, finhakket
  • 2 limebåter

 Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene til sausen, utenom vannet, i en foodprocessor. Kjør til en jevn og glatt masse. Tilsett vann om du ønsker en mer rennende konsistens. Sett kjølig.
  2. Skrell søtpoteten og lag tynne spiraler med en spiralizer eller strimler med et juliennejern.
  3. Varm olje i en stekepanne og stek søtpoteten på medium varme i 5-10 minutter. Vend rundt på søtpoteten så den blir gjennomstekt og gyllen. Mot slutten av steketiden har du spinat i panna og vender det godt inn. Krydre med litt salt.
  4. Slå av varmen og vend inn ¾ av sausen i panna sammen med søtpoteten.
  5. Fordel i to skåler og dander resten av sausen på toppen. Dryss på sesamfrø og hakket koriander. Server med en limebåt.