Pærer finnes i mange forskjellige sorter, og de fleste av pærene som spises her i landet er importert. Denne frukten krever nemlig et varmere og tørrere klima enn for eksempel epler, og produksjonen i Norge er derfor ganske liten.

Pærene er som oftest grønne i skallet, men de kan også være brune, røde og gulgrønne.

Kort holdbarhet

Fruktkjøttet til pæren er hvitt, og før den er helt moden er det hardt. Pæren kan da enkelt ettermodnes i romtemperatur.

En moden pære er myk og saftig, og har søt og fyldig smak. Vær klar over at pære har kort holdbarhet og bør derfor ikke ligge for lenge før du spiser den. 

Du kan gå ut fra at holdbarheten til modne pærer er to til tre dager.

Unngå for øvrig å lagre pærer sammen med epler og andre frukter som skiller ut etylen.

Oppskrift på sjokoladeterte med pære.

Pæren er en av de eldste fruktene vi kjenner til. Allerede 3000 år før Kristus skal man har dyrket pærer, og her i landet har frukten vært kjent helt siden Middelalderen.

Næring i pæreskallet

Pærer inneholder lite fett og har høyt innhold av kostfiber, som er bra for fordøyelsen din. Frukten inneholder også kalium og vitamin C. Husk å spise skallet på pæren da mange av næringsstoffene sitter i og rett under skallet. 

Når du kjøper en pære, skal den være hel, ha stilken på og ikke vise tegn til innskrumping. Den skal heller ikke ha mørke flekker på skallet. Kvaliteten på pærene kan variere noe fra art til art, men sjekk at form, farge og smak er typisk for den sorten du kjøper og at størrelsen på pærene i kassen er jevn.

Slik bruker du pærer

En moden pære smaker kjempegodt naturell. Den passer for eksempel godt som et mellommåltid eller som dessert. Server gjerne pære sammen med ost, ha den i fruktsalat eller bruk den i bakverk, desserter eller paier.

Det er også mulig å hermetisere, sylte og safte pærer. Sesongen for norske pærer er fra august til oktober.

Kilder: frukt.no, Wikipedia, forskning.no

Oppskrift på sjokoladeterte med pære.

Sjokolade og pære er en nydelig kombinasjon.

 

SJOKOLADETERTE MED PÆRE

Bruker du en paiform i silikon trenger du ikke å smøre den. Bruker du en annen type paiform, må denne smøres med litt smør før deigen helles oppi. Til en paiform på ca. 28 cm trenger du: 

 • 150 g mandler
 • 150 g sukker
 • 110 g mykt smør
 • 3 egg
 • 45 g kakao
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 2–3 pærer

 

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 180 grader.
 2. Ha mandler og sukker i en food processor og kjør til du har en fin blanding. Tilsett smør, egg, kakao og vaniljeekstrakt. Kjør til du har en glatt deig (1–2 minutter). Hell deigen over i paiformen.
 3. Skrell pærene og ta ut kjernen. Skjær pærene i ½ cm tykke skiver på langs og stikk dem lett inn i deigen. Den smaleste delen av pæreskivene skal peke inn mot midten av terten. Arbeid relativt raskt, slik at pærene ikke blir brune før du setter inn terten i ovnen.
 4. Sett terten i forvarmet ovn og stek i cirka 45 minutter. Test om kaken er ferdigstekt med kakepinne; det skal ikke henge igjen deig på pinnen. Avkjøl kaken helt før servering. Har du brukt paiform med løs bunn, kan du løfte terten forsiktig ut av formen og legge den på et fat. Eller du kan servere den direkte fra formen.