Persillerot

  • Latin: Petroselinum crispum ssp. tuberosum
  • Engelsk: Turnip rooted parsley
  • Fransk: Persil

Som navnet antyder er persilleroten i nær familie med persille. Både selve roten og bladverket på planten smaker likevel sterkere enn bladpersille, og en del vil nok også mene at smaken kan minne om sellerirot.

Persilleroten er en svært gammel plante som har sin opprinnelse fra områdene rundt Middelhavet. I dette området vokser den fremdeles vilt.

Mye C-vitamin

Persilleroten har lavt innhold av fett og inneholder mye vitamin C, som styrker immunforsvaret ditt og sørger for at kroppen tar opp mer jern fra andre matvarer. Grønnsaken er også en kilde til vitamin B6, som bidrar til normal energiomsetning, og inneholder dessuten kostfiber som er bra for fordøyelsessystemet.

Ikke plant for tett

Hvis du vil plante persillerot i kjøkkenhagen din, sår du frøene ute så tidlig som mulig på våren.  Pass på å ha god avstand mellom planter og rader. Tynn eventuelt ut dersom du ser at plantene står for tett når de begynner å spire.

Vann godt gjennom hele sesongen. Bladene kan høstes gjennom hele sesongen og brukes som vanlig persille, mens roten høstes i så sent som mulig etter september.

De største røttene blir finest, og de tåler litt frost dersom de står utover høsten.

Slik bruker du persillerot

Aller først må du rense persilleroten. Kutt av stilk og rotfeste og skrell den med en potetskreller. Deretter kan du bruke den i supper, lapskaus og gryter eller som smørdampet eller stekt tilbehør til kjøttretter. Forsøk for eksempel å ovnsbake den sammen med andre rotgrønnsaker.

Hvis du bruker grønnsaken i supper og andre gryter, kan du også bruke bladene. Persillerot smaker for øvrig også godt i wok, råkost og andre salater. Persillerot er også en populær grønnsak på kjøkken både i Europa, Midtøsten og Amerika.

En frisk persillerot skal være ren, saftspent og fri for skadedyr. Sjekk at den er hel og uten forgreninger.

Sesong for norsk persillerot er fra september til april.

Kilder: Frukt.no, Hageselskapet, Wikipedia

Lyst på en skikkelig real norsk festmiddag i helgen? Da skal du lage lammelår med rotgrønnsaker - det blir godt hver gang!

Oppskrift på lammelår med rotgrønnsaker og persillerot.

Du kan bruke alle slags rotgrønnsaker til denne retten, velg de du liker best selv!

 

Lammelår med rotgrønnsaker

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 1 lammelår
  • salt og pepper
  • rotgrønnsaker (gulrot, sellerirot, persillerot, kålrot), nok til å fylle langpanna
  • 1 løk
  • 3 dl rødvin
  • 3 dl tørr sherry
  • 3 dl vann
  • litt smør 

Rotgrønnsaker:

  • 4 persillerøtter
  • 4 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 1 løk
  • 3 stilker timian eller 2 stilker rosmarin
  • 2-3 ss olje til å sprinkle over
  • salt og pepper

 

Slik gjør du:

  1. Gni lammelåret inn med salt og pepper, og legg det på en rist i en langpanne.
  2. Skjær opp rotgrønnsaker og løk i grove terninger og legg i bunnen av langpannen. Disse rotgrønnsakene skal senere gi smak til sausen.
  3. Bland sammen rødvin, sherry og vann, og hell over.
  4. Stek først lammelåret på sterk varme, rundt 225 grader i 10–15 minutter, og skru så ned til 180 grader og stek videre. Øs med jevne mellomrom litt av sjyen over lammelåret, dette gir en ekstra god smak. Husk å bruke steketermometer, og plasser det slik at det ikke treffer beinet.
  5. Mot slutten av steketiden har du skrelte rotgrønnsaker og urter i en ildfast form og setter den inn i ovnen. Stek ferdig mens lammelåret hviler.
  6. Ta lammelåret ut ved 62–63 grader. Temperaturen vil stige litt mens kjøttet hviler i 10-15 minutter.
  7. Hell sjyen over i en kjele, og la den koke litt inn. Press rotgrønnsakene som har stekt sammen med lammelåret gjennom en rist og bland dette med sjyen. Rør i litt kaldt smør og server med lammelåret og rotgrønnsakene.